El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional el Memorial Passatges a Walter Benjamin, a Portbou

Memorial Passatges a Walter Benjamin

Memorial Passatges a Walter Benjamin

Aquest indret ha passat a ser una fita i un marc essencial en la història dels drets humans i de la història catalana, europea i universal 

Memorial Passatges a Walter Benjamin
El Memorial Passatges a Walter Benjamin, a Portbou

El Govern, a proposta del Departament de Cultura, ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Lloc Històric, el Memorial Passatges a Walter Benjamin, a Portbou, a la comarca de l’Alt Empordà, i n’ha delimitat un entorn de protecció.

El Memorial està ubicat en el cementiri de Portbou i la seva zona immediata. En aquest indret conflueixen una sèrie d’elements de gran rellevància cultural, ambiental, paisatgística, històrica i emblemàtica, com són el propi cementiri de Portbou, on hi ha la tomba del filòsof Walter Benjamin i el Memorial Passatges Walter Benjamin, obra de l’escultor i artista Dani Karavan.

Walter Benjamin, nascut a Berlín, el 15 de juliol de 1892, en el si d’una família jueva benestant, es va suïcidar a Portbou el 26 de setembre de 1940, on havia arribat el dia abans des de França, des d’on havia pogut fugir en el darrer moment abans de l’ocupació nazi. El pensador i filòsof havia patit exili i internament en camps de concentració i de treball arran de l’arribada de Hitler al poder. Perseguit per la Gestapo, la seva mort s’atribueix al fet que va confirmar que les autoritats espanyoles de l’època tenien la intenció de retornar-lo a França, amb el destí què això suposava.

El nom Passatges, escollit per l’escultor Karavan per al memorial, fa referència tant al pas i a la mort de Benjamin a Portbou, com a l’obra literària inacabada de Benjamin, L’obra dels Passatges, on l’autor, des de 1927, recollia textos i imatges per il·lustrar els trànsits i passatges de la vida urbana i contemporània. El Memorial incorpora alguns dels conceptes més propis d’aquest pensador: la filosofia de la història, la necessitat de l’experiència, la idea de límit, el paisatge com a aura i la necessitat de la memòria.

La declaració del Memorial Passatges a Walter Benjamin com a Bé Cultural d’Interès Nacional s’ha considerat necessària per entendre la història no només de Catalunya sinó també a nivell europeu i internacional, ja que també suposa un reconeixement als homes que van creure indispensable lluitar per la democràcia i la llibertat. Aquest indret, doncs, ha passat a ser una fita i un marc essencial en la història dels drets humans i de la història catalana, europea i universal.