El Govern presenta la campanya “Dones i homes, corresponsables!” pel 8 de març

Dia Internacional de les Dones

La iniciativa va adreçada sobretot als homes per avançar de manera conjunta cap a la igualtat efectiva de dones i homes

En el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el proper 8 de març, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, acompanyada de la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, va presentar ahir la campanya commemorativa del Dia Internacional de les Dones: Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables.

Des de l’Institut Català de les Dones centra les reivindicacions en com la pandèmia de la Covid-19 ha posat de relleu de forma especialment punyent les greus discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones.

Durant el confinament domiciliari estricte (març-abril de 2020) les dones vam manifestar en gairebé el 60% que érem nosaltres les que ens ocupàvem de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques, tot i que la nostra presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

No sembla que els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps pel que fa a la corresponsabilitat hagin estat afectats pel confinament, tot i que l’increment de la convivència d’homes i dones a les llars ho hauria d’haver facilitat. Els estereotips encara són ben arrelats i les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills han recaigut majoritàriament sobre les dones. Això va en detriment del seu accés al treball, la seva carrera professional i del seu temps de lleure, que hauria de ser exactament igual d’important que el dels homes, i a més minva la seva salut i el seu benestar.

Cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avanços socials que els darrers anys han assolit les dones. La campanya “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables” vol conscienciar i denunciar aquesta realitat i així avançar en una cultura de pacte per a una corresponsabilitat efectiva.

La iniciativa va adreçada sobretot als homes per avançar de manera conjunta cap a la igualtat efectiva de dones i homes.

“Fem net”

Amb el lema “Fem net”, l’objectiu de la campanya és sensibilitzar la població de la necessitat d’establir pactes per a la cooperació i la corresponsabilitat en els treballs de cura. El vídeo i el cartell es divulgaran través de les xarxes socials i publicacions en línia i fora de línia fins el dia 8 de març.

El vídeo de la campanya (que es pot visionar a sota) està protagonitzat per un home que neteja uns vidres en els quals van apareixent les estadístiques sobre el repartiment de les feines de cura. L’objectiu és reivindicar la necessitat de superar les dades que mostren que, encara avui dia, els homes dediquen a les tasques domèstiques la meitat del temps que les dones, només fan un terç de les cures a persones i agafen el 7% de les excedències per cura d’infants.

El cartell és un bodegó d’objectes que visibilitzen les feines d’organització, planificació i execució de feines bàsiques sense les quals no se sostindria la vida: des de l’organització de la vida diària dels membres de la llar i l’economia quotidiana, passant per la cura d’infants, cura de gent gran, cura de persones malaltes, a la neteja i les feines de manteniment de la llar.

“Pensar a organitzar les tasques domèstiques i de cura ens ocupa temps, que traiem de la nostra carrera professional i del nostre lleure. Tenim tot el dret com a dones a reclamar i exigir que els homes facin la seva part, amb la meitat és suficient”, va assenyalar Meritxell Budó.

Vídeo de la campanya “Fem net”