Mes de paraules

El Govern subratlla que el sistema sanitari català està preparat per rebre i administrar les vacunes contra la COVID-19

Vacunes contra la COVID-19
Un moment de la visita a la seu central a Barcelona del Banc de Sang i Teixits

Es preveu que Catalunya disposi de més de 900.000 dosis el primer trimestre del 2021, per prioritzar vacunar persones que viuen a residències, professionals sanitaris i sociosanitaris i persones amb discapacitat severa

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès ha volgut destacar, després de visitar la seu central del Banc de Sang i Teixits, que “el sistema sanitari català està preparat per rebre la vacuna, malgrat les tensions provocades per la pandèmia i la fatiga acumulada”. En aquest sentit, Aragonès ha recalcat la importància de la feina feta els últims mesos pel Banc de Sang i Teixits, “que s’ha bolcat des del primer moment en la lluita contra la COVID-19, dedicant tota una planta a la realització de proves PCR. En les properes setmanes jugarà un paper fonamental, importantíssim, en la recepció i emmagatzematge de les tan esperades vacunes per posar fi a la pandèmia”.

En una atenció a mitjans de comunicació, Aragonès ha recordat que “des del Govern estem fent tot, absolutament tot el que està a les nostres mans per tal que la situació sanitària millori”. Amb tot, ha reconegut que “no anem tan bé com voldríem” en la lluita contra la pandèmia. “La velocitat de transmissió i l’índex de rebrot han trencat la bona dinàmica i com vam avançar, això ens ha obligat a posposar uns dies el canvi de tram”, ha afirmat. El vicepresident ha afegit que “aquesta és una decisió dura i difícil, perquè té conseqüències sobre aquelles activitats que no poden recuperar l’aforament o aquelles que hauran de seguir suspeses. Però les dades sanitàries manen”.

Segons Pere Aragonès, “hem de recuperar la tendència a la baixa per poder passar de tram, i sobretot per no fer passes enrere”. El vicepresident ha insistit en que cal persistir en limitar la vida social i els contactes “als que són imprescindibles. Hem de protegir les nostres bombolles”, perquè en cas contrari “la COVID ens passarà per sobre”.  

Prop de mig milió de persones vacunades durant el primer trimestre

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reiterat el missatge a la ciutadania de què el país està preparat per a vacunar contra la COVID-19. El Sistema de Salut de Catalunya està a punt per començar a vacunar quan arribin les primeres dosis, al mes de gener, perquè té experiència”, com ho demostra el fet que cada any s’administren 3 milions de vacunes. Vergés ha emfatitzat que des del setembre es treballa en l’organització de la vacunació i que ja es té tota la distribució a punt. En aquest sentit, el Banc de Sang i Teixits serà un dels punts de referència amb ultracongeladors per conservar les vacunes de Pfizer, que seran les primeres en arribar i necessiten una conservació de – 70 graus; també s’han adquirit 10 milions de xeringues per a administrar les vacunes.

Vergés ha concretat, pel que fa a la distribució, que es preveu que Catalunya tingui més de 900.000 dosis el primer trimestre del 2021. En un primer estadi es prioritzaran persones que viuen en residències, professionals sanitaris i sociosanitaris i persones amb discapacitat severa. Seran dues dosis i es podran cobrir aquests col·lectius, entre 450.000 i 470.000 persones. Posteriorment, es vacunarà a la gent gran major de 80 anys i la resta de la població, seguint una estratègia i un procés que durarà mesos.

L’objectiu de la vacunació és prevenir la malaltia i disminuir la seva gravetat i mortalitat, així com reduir l’impacte sobre la vessant assistencial i sobre l’economia del país, sobretot protegint les persones amb major vulnerabilitat. Per a fer-ho, caldrà assolir cobertures de vacunació elevades a tota la població, especialment i començant pels grups prioritaris,

Per últim, la consellera ha ressaltat que les vacunes que arribaran són segures: “Hem d’aconseguir trencar les reticències de certs sectors que diuen que no són fiables”, ha dit abans de subratllar que tot i que “la vacunació és la llum al final del túnel, no ens podem relaxar”. “Trigarem un cert temps a vacunar tothom i, per tant, hem de continuar en alerta constant”, ha conclòs. 

Vacunes segures, eficaces i que segueixen el procediment d’avaluació habitual

Per la seva banda, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha reiterat l’experiència que té Catalunya vacunant des de fa dècades contra altres malalties, algunes en terminis ajustats de temps. Per exemple, com la de la grip, de la que enguany, en sis setmanes, ja s’han administrat 1,4 milions de dosis.

Cabezas ha posat en valor la investigació capdavantera que hi ha darrere les vacunes contra la COVID-19, que han avançat ràpidament gràcies a la col·laboració científica mundial i de les quals es té garanties que no incorporen el virus sencer ni poden reproduir la malaltia, sinó que produeixen la capacitat del propi cos de defensar-se de la proteïna que utilitza el virus per introduir-se en l’organisme. “El factor de la seguretat és molt rellevant, i cal ressaltar que s’han respectat totes les etapes per a la seva investigació i que s’han provat en un nombre molt elevat de persones, també pertanyents a grups de risc”, ha dit Cabezas abans de recordar que les vacunes passen i passaran per a la seva aprovació per part d’agents reguladors externs abans de ser distribuïdes.

Les principals vacunes que arribaran a Catalunya seran les produïdes per Pfizer–BioNTech (que s’espera que aprovi abans d’acabar l’any), Moderna (que podria aprovar-se a mitjans de gener), i Oxford-Astra Zèneca (que ara ultima la seva tercera fase). Cabezas ha subratllat que, segons el que s’ha publicat, assoleixen una eficàcia superior al 94%, un percentatge molt elevat i que les situa al mateix nivell de les millors vacunes del món, com la de l’hepatitis A o el xarampió.