Mes de paraules

El Gran Circ de Nadal de Girona estrena una Gran Carpa en ocasió del seu 10è aniversari

Gran Circ de Nadal de Girona
El còmic Pastelito, de Xile, serà un dels artistes que actuarà al Gran Circ de Nadal de Girona / Foto: Stefan Gierisch

El nou recinte s’instal·larà a La Copa durant el mes de desembre i tindrà cabuda per a 1.650 espectadors en cadascuna de les 12 representacions programades entre el 25 i el 30 de desembre

Concebuts per a presentar-se exclusivament a Girona, els espectacles del Gran Circ de Nadal gironí es vertebren cada any al voltant d’un tema central. Des de la seva creació, el desembre de 2014, s’han presentat nou produccions de circ internacional de primera qualitat totalment diferents: “Sobre Gel” (2014, 2018 i 2021), “Màgic” (2015), “Orient” (2016), “Sobre aigua” (2017 i 2022), “FantAsia” (2019) i “Adrenalina” (2020). L’èxit de convocatòria i de crítica han convertit aquesta producció en l’activitat de millor acollida per a les famílies gironines durant les festes nadalenques. Cada edició del Gran Circ de Nadal de Girona congrega uns 18.000 espectadors.

Per la qualitat de l’espectacle, el condicionament de l’espai, la comunicació de l’espectacle i el nombre i  resposta d’espectadors, el Gran Circ de Nadal ha respost a semblants paràmetres que els grans circs nadalencs de les grans capitals centreeuropees amb llarga tradició en aquest tipus d’espectacles.

No és senzill trencar estereotips tan estesos popularment com que el circ és un banal  entreteniment per a infants lluny de l’excel·lència d’un espectacle internacional de qualitat integrant de l’alta cultura. Malauradament la major part dels espectacles de circ itinerants sota vela actuals alimenten aquella idea preconcebuda. La proposta del Gran Circ de Nadal de Girona es dirigeix a un ampli ventall d’espectadors anant des del nen a l’avi passant per a adolescents i mitjana edat: tots se senten interpel·lats directament per a l’espectacle proposat. La posada en escena, la riquesa del vestuari, la diversitat de les coreografies i presentacions, la dificultat de les acrobàcies són elements molt ben valorats pel públic intergeneracional que cada any gaudeix d’un nou l’espectacle.

L’extensa campanya publicitària, els catxés d’artistes de primer nivell, els seus viatges i el transport del seu material artístic o el gran equip de personal han fet del Gran Circ de Nadal una de les produccions escèniques més ambicioses de l’escena catalana de les darreres temporades. Una aposta pel circ internacional d’alta qualitat per a que les famílies gironines es retrobin al voltant de la pista en aquestes festes tan especials.

El nou espectacle del 10è Aniversari del Gran Circ de Nadal de Girona

Per primera vegada a la història del Gran Circ de Nadal, l’espectacle transcorrerà sota una gran carpa de circ que es plantarà a l’esplanada de La Copa: de 42 metres de diàmetre i 1.650 localitats, la vela es sostindrà mercès a una gegantina cúpula octagonal que aguantaran quatre màstils de 15 metres d’alçada. A la carpa d’espectacle, la principal, s’hi connectaran dues carpes adjacents: una, al davant, per a ús de vestíbul  per a acollir-hi les cafeteries i, l’altra, al darrera per a la zona d’escalfament d’artistes i camerinos.

L’espectacle per a commemorar els deu anys de Circ de Nadal a Girona tindrà dues hores de durada repartides en dues parts i hi participaran 25 artistes internacionals acompanyats per la música en directe dels integrants de la Paris Circus Orchestra. Sota un disseny d’il·luminació de Martí Cortijos i una regidoria de Patrick Rosseel, Genís Matabosch s’encarregarà de fer de mestre de cerimònies en una nova producció que tindrà al cèlebre pallasso Pastelito com a fil conductor. L’espectacle serà la ocasió de gaudir d’un reguitzell de grans figures del món del circ internacional de primera divisió arribats de Xile, Brasil, Hongria o Sudàfrica.

Del 25 al 30 de desembre i només durant 12 representacions sota la nova gran Carpa del Circ de Nadal gironí s’hi podran admirar arriscats vols al trapezi volant, temeràries artistes a les cintes aèries, inversemblants acrobàcies de força i equilibris, el millor pallasso d’Amèrica, contorsionistes extrems o malabaristes d’alta velocitat en una producció creada per a veure’s exclusivament a la ciutat.

Activitat de major nombre d’usuaris de les festes nadalenques a Girona (uns 18.000 espectadors/es de mitjana anualment), amb el seu nou emplaçament a La Devesa, el Circ de Nadal s’acosta al centre de la Ciutat, escenari de bona part de les activitats que es programen per aquelles dates com els mercats de Nadal o la pista de gel. En aquest sentit s’ha reforçat la col·laboració amb entitats com l’Associació de comerciants Girona Centre Eix Comercial per a dissenyar noves sinergies plegats.

Un any més, els membres de les famílies amb pocs recursos també podran gaudir de l’experiència: a través dels Serveis socials de l’Ajuntament, mitjançant el programa Apropa Cultura o mercès a les empreses i entitats privades que recolzen el projecte Circ Solidari.

Els artistes del 10è aniversari

Entre la desena d’atraccions convidades a l’espectacle de celebració de la primera dècada del Gran Circ de Nadal gironí en destaquen:

  • Pastelito · Comicitat · Xile

Les seves constants aparicions a la televisió del seu país l’ha convertit en un rostre popularíssim d’Amèrica Llatina. El seu propi circ s’omple a diari de gom a gom per a gaudir de les seves produccions. De desbordant carisma aquest artista multifacètic transforma cant, música i acrobàcies per a provocar rialles. En aquesta ocasió s’atrevirà fins i tot amb els trapezis volants.

  • Junior · Llit elàstic · Xile

Fill de Pastelito, és un artista complet: acròbata, trapezista, cantant i pallasso. Després del seu èxit en l’edició del desè aniversari del Festival Elefant d’Or, enguany ha arrencat una exitosa carrera en solitari contractat en un dels circs més prestigiosos del món: el llegendari Circus Roncalli d’Alemanya, un establiment que destaca per comptar amb els millors pallassos del moment.

  • Gino Valentino · Contorsió extrema · Xile

Apassionat per les danses urbanes i la flexibilitat, la seva aparició al programa televisiu “Talento chileno” va suposar un impuls definitiu a la seva carrera artística. La seva atracció, barreja de breaker i contorsionista, li ha valgut contractacions internacionals com al Circus Kobzov d’Ucraïna o a la sisena edició del Festival Elefant d’Or (2017).

  • Duo Marruffo · Mà a mà · Brasil

Amb vint anys justos de diferència, aquesta parella d’acròbates són pare i fill: fet excepcional en una disciplina històricament presentada per germans. La seva atracció s’ha vist durant set temporades en el Beto Carrero World a Brasil, un dels parcs temàtics més grans del món. L’exercici final d’ascens cap a cap sobre doble escala lliure és d’una extremada dificultat i única avui.

  • Flying Henriquez · Trapezis volants · Xile, Hongria i Sudàfrica

Els cinc integrants d’aquesta excepcional atracció de trapezis volants ofereixen un veritable ballet internacional a l’aire on s’alternen creuaments, tirabuixons i salts mortals. La seva estada és possible mercès a la pausa nadalenca del prestigiós Circ Nacional Austríac Louis Knie on es troben realitzant la seva temporada. Probablement la millor atracció a Europa en el seu gènere.

  • Oscarita Maluenda · Canalobre aeri · Xile

Germana del famós pallasso Pastelito, aquesta serà la segona vegada que actua a Europa després del seu èxit el passat Nadal a l’espectacle celebrat al Tempodrome de Berlín sota la direcció de Bernard Paul. Els seus vols a les cintes aèries troben el moment àlgid quan s’enfila a l’estructura d’una làmpara tipus aranya de deu espelmes que commemoren l’aniversari del circ nadalenc gironí.

  • Michel Cardenas · Malabars · Xile

Considerat pels experts com un dels malabaristes contemporanis amb millor tècnica, capaç d’assolir una velocitat vertiginosa a les masses que projecta pels aires amb un control mil·limètric de la seva trajectòria. La seva estrafolària personalitat i gran carisma li han valgut per a arribar a escenaris com el del prestigiós Festival internacional del circ de Wuqiao (Xina).

  • Paris Circus Orchestra · Música en viu · França

Els set músics d’aquesta formació especialitzada en l’acompanyament musical en directe d’atraccions de circ ofereix la banda sonora live de l’espectacle. Sota la direcció del trompetista francès Pierre Pichaud, des de la tardor de 2018 (Circ Charlie Rivel) s’ha convertit en la formació titular de les produccions de Circus Arts Foundation com Nits de Circ o el Festival Elefant d’Or.

Informacions pràctiques

La prevenda exclusiva a espectadors/es d’anteriors espectacles de Circus Arts Foundation engegada 6 dies abans de la Presentació Oficial als mitjans de l’Aniversari va concloure amb 2.634 entrades venudes. Del 2 al 8 de maig existeix una Promoció de llançament oberta a tothom amb la que totes les entrades es poden adquirir amb 5€ de descompte.

El canal de venda de les entrades més usat és el web oficial www.CircNadalGirona.com

Físicament les entrades poden adquirir-se a la taquilla de Circusland a Besalú i, a partir del mes de setembre, al Teatre Municipal de Girona (de dimecres a divendres, de 13h a 17h). Els dies de representació, les entrades disponibles poden comprar-se a les guixetes del propi circ. El preu de les entrades oscil·la entre els 11 i els 50 euros depenent de la categoria de butaca.

La representació compta amb dues hores de durada amb un entreacte de 15 minuts. En total s’ofereixen 12 representacions entre el 25 i el 30 de desembre segons aquest calendari:
– Dilluns, 25 de desembre 18:30 hores
– Dimarts, 26 de desembre 11 i 18:30 hores
– Dimecres, 27 de desembre 16:30 i 19:30 hores
– Dijous, 28 de desembre 16:30 i 19:30 hores
– Divendres, 29 de desembre 16:30 i 19:30 hores
– Dissabte, 30 de desembre 11:30, 16:30 i 19:30 hores

L’activitat far del Nadal gironí

En els darrers anys assistim, per part de grans ciutats com Barcelona o Madrid, a un esforç creixent per convertir el Nadal en un dels moments de principal atracció turística. Com si d’una festa major al desembre es tractés, es vertebren rics programes d’activitats capaços d’engrescar al forani per a fer de la destinació l’escenari del seu Nadal.

Per Nadal, Girona s’il·lumina per a posar llum a tots els somnis i desplega una extensa programació d’activitats pensades especialment per a les famílies i pels més menuts, grans protagonistes d’aquests dies. L’encesa dels llums de Nadal dóna el tret de sortida a mercats i fires nadalenques que des de la Rambla fins a la Plaça de la Independència passant pel carrer del Carme i el Pont de Pedra ofereixen els més atractius productes artesanals, objectes de regal,fanals, arbres de Nadal o figures com les de la tradicional Mostra de pessebres a la Carbonera, cantades de nadales en carrers i places, quines, sardanes, tions o l’arribada dels Reis d’Orient omplen de color unes diades especials.

Tot programat per a fer que d’aquestes festes en tinguem un record entranyable. Són dies de retrobament, de carrers il·luminats, de seure a taula en família… i des de fa 10 anys també de gaudir plegats d’un dels millors espectacles de circ creat per a poder veure’s només a la ciutat: El Gran Circ de Nadal de Girona.

El Gran Circ de Nadal és l’activitat de major nombre d’usuaris del Nadal de Girona,aplegant al voltant de la seva pista tant espectadors gironins com d’altres arribats a la capital provincial per a gaudir de l’espectacle i dels seus altres atractius: els de tot l’any i els que brollen especialment en aquestes dates tan entranyables.

Els Circs de Nadal: un model d’èxit a tot Europa

Primer a França i, poc a poc, a la resta d’Europa, des de finals dels anys setanta, s’ha anat estenent el costum per a moltes famílies d’assistir a grans espectacles de circ organitzats especialment per a les dates nadalenques. Els espectacles són un mosaic d’atraccions internacionals de disciplines circenses ben dispars (malabaristes, trapezistes, acròbates, mags…)ambientades en l’època del Nadal ja sigui pel vestuari, les coreografies, la música o els decorats.

Com a tret general un gran espai d’acollida amb ambientació nadalenca dóna la benvinguda als espectadors. Cadascun dels grans circs de Nadal celebrats en les capitals europees proposa, a cada edició, un nou programa i atrau a milers d’espectadors que aprofiten les festes del Nadal per a omplir l’agenda familiar d’activitats lúdiques per a gaudir plegats. El Circ, quan es produeix segons paràmetres de qualitat, esdevé l’espectacle multicultural (pels variats orígens dels artistes), internacional (essent un espectacle totalment visual, no compta amb la barrera idiomàtica) i intergeneracional per excel·lència, aconseguint la implicació d’infants, adolescents,pares i mares i avis.

Entre els primers circs de Nadal celebrats a Europa cal destacar els de Toulouse i Rotterdam, que avui segueixen en plena activitat amb més de 50 anys d’història. Després que el fenomen s’estengués per tot França, saltà a Holanda on any rere any noves produccions “nadal o circenses” es presenten en ciutats com Rotterdam, Amsterdam, Roermond o Utrecht, entre d’altres.

Finalment, des de fa uns vint anys el fenomen ha arrelat amb força a Suïssa i Alemanya on avui pràcticament cap ciutat mitjana és orfe del seu “Weihnacht Circus”. Entre els circs nadalencs suïssos destaquen els celebrats a Zuric (Conelli i Salto Natale) i dels germànics cal esmentar, pera la seva trajectòria i qualitat, els de Stuttgart, Offenburg o Berlín.

La productora: Circus Arts Foundation

Fundació cultural privada sense ànim de lucre, Circus Arts Foundation s’encarrega avui, a banda del Gran Circ de Nadal gironí, de la producció del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona, que en les seves onze primeres edicions (2012-2023) ha atret més de 300.000 espectadors, i de les Nits de Circ que se celebren anualment a l’agost a Besalú i a Roses. La fundació gestiona un extens fons documental que pots veure’s exposat a les sales de CIRCUSLAND, el Palau Internacional de les Arts del Circ al cor de la vila medieval de Besalú.

Les primeres converses entre Circus Arts Foundation i l’Àrea de Promoció i Ocupació de l’Ajuntament de Girona es remunten a la primavera de 2013. D’aleshores fins ara l’èxit del Circ de Nadal ha estat el d’una modèlica col·laboració público-privada que parteix d’un conveni que estableix les bases de la relació entre el promotor que organitza l’espectacle i l’Ajuntament que en cedeix l’espai i li dóna suport en temes logístics i de comunicació.