Mes de paraules

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava selecciona 20 projectes de desenvolupament local participatiu

Confraria de Pescadors de Roses
La Confraria de Pescadors de Roses

Dels 20 projectes, 6 tenen una zona d’actuació transversal, que abraça tots els municipis del territori GALP Costa Brava: Llançà, El Port de la Selva, Cadaqués, Roses, L’Escala, L’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de  Mar  i Blanes

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava ha seleccionat 20 projectes que aquest any rebran ajuts pel desplegament de la seva Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) en el territori pesquer. Per aquesta campanya el pressupost és de 361.764,41€ i els promotors finançaran la resta fins a un pressupost total de 425.820,88€.

De la quarantena de propostes rebudes, els projectes seleccionats pel GALP Costa Brava contribueixen a impulsar quatre grans eixos estratègics: la competitivitat del sector pesquer, la sostenibilitat dels ecosistemes marins, el desenvolupament sostenible dels municipis pesquers i la formació professional.

Pel que fa a l’augment de competitivitat s’han seleccionat tres projectes de millora del sector a través de la valorització dels productes pesquers, recerca de noves sortides comercials als productes pesquers locals i foment de la diversificació cap a la indústria conservera i transformadora.

En el camp de la sostenibilitat, tres altres projectes serviran per garantir la  biodiversitat i l’augment dels recursos pesquers i marítims locals a través de la conservació i protecció del patrimoni mediambiental i dels ecosistemes marins i aquàtics de les zones litorals.

El bloc que aglutina més projectes, fins a 12, és el destinat als territoris pesquers, a través de la diversificació econòmica per crear sinèrgies amb altres sectors econòmics del territori com el turisme, la cultura i l’esport que fomentin l’economia blava; i l’impuls en les comunitats locals de mecanismes de participació local i nous models de governança.

Finalment, tres projectes recauen sobre l’àrea de capacitació, cercant la millora de la formació en el sector pesquer a través del desenvolupament de plans de formació actualitzats a la realitat del sector, per atraure a noves generacions al sector, i desenvolupament d’activitats formatives que impulsin l’economia blava en les zones litorals.

Aquests ajuts estan emmarcats en el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) a Catalunya durant el període 2014-2020 i cofinançats per la Unió Europea (85%) i la Generalitat de Catalunya (15%).

Dels 20 projectes, 6 tenen una zona d’actuació transversal, que abraça tots els municipis del territori GALP Costa Brava: Llançà, El Port de la Selva, Cadaqués, Roses, L’Escala, L’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de  Mar  i Blanes. Dos projectes tenen l’àmbit d’actuació acotat al Baix Empordà i la resta d’actuacions són d’àmbit local.

El GALP Costa Brava fomenta l’activitat pesquera sostenible

L’Associació GALP Costa Brava és una entitat creada el 2016 i que agrupa 11 dels 20 municipis de la franja litoral de la demarcació de Girona, i que gestiona els ajuts provinents del Fons Europeu Marítim i de la Pesca destinats al desenvolupament local del territori pesquer de la Costa Brava. Ho fa a través de l’Estratègia de Desenvolupament Local Participativa 2021-2023, sorgida d’un procés participatiu amb les entitats públiques i privades del territori i que té com a objectiu principal fomentar l’activitat pesquera sostenible a la Costa Brava a partir de la protecció del medi marí i els recursos marins i pesquers. També impulsa iniciatives que aportin valor als municipis litorals gironins que, tradicionalment i actualment, viuen de la pesca extractiva.

Per a més informació cliqueu AQUÍ.