El II Fòrum del Cap de Creus per la Sobirania Alimentària reedita l’èxit de la seva primera edició

II Fòrum del Cap de Creus per la Sobirania Alimentària
Moment de la Taula rodona amb tast que es va celebrar a l'Aula Gastronòmica de Roses sota el títol “La cuina del mar i muntanya, una tradició necessària”

Celebrat per segon any a Roses, el Fòrum del Cap de Creus per la Sobirania Alimentària referma el seu compromís amb una alimentació més sostenible, saludable i arrelada al territori

Aquest passat dissabte, 24 de maig a Roses ha tingut lloc el II Fòrum del Cap de Creus per la Sobirania Alimentària, una jornada que ha comptat amb la participació de més de vint experts, científics, pescadors i pescadores, cuiners, divulgadors i divulgadores i representants d’iniciatives transformadores, per reflexionar i debatre entorn al futur de la pesca, la producció i el consum alimentari al territori.

Aquesta segona edició arriba després de l’èxit de participació i repercussió del primer Fòrum celebrat l’any passat, davant els quals, l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses ha volgut donar continuïtat a la iniciativa, reforçant així el seu compromís amb una alimentació més sostenible, saludable i arrelada al territori.

Les activitats d’enguany han tingut lloc, de 10 a 18 hores, alternant dos equipaments de la població: l’Espai Cultural Ca l’Anita, que ha acollit les sessions del matí, i  l’Aula Gastronòmica de Roses les de tarda. La jornada, que ha mobilitzat a més de 80 persones, ha aplegat més de 20 professionals del món de la pesca, l’aqüicultura, la ciència, la gastronomia i periodistes especialitzats, i ha abordat temes clau com la preservació de la pesca artesanal i les dificultats en que es troba, la gestió marina amb perspectiva de gènere, el paper que juga l’aqüicultura per garantir la sobirania alimentària, el valor dels greixos saludables en la dieta mediterrània o la cuina del mar i la muntanya com a tradició viva i necessària.

A les diferents taules rodones hi van ser presents expertes de diferents institucions com l’Institut de Ciències del Mar, la Fundació Alícia i lAssociació Dones de la Mar, o la UdG entre d’altres.

A més, la jornada ha comptat amb demostracions de cuina en directe de Jordi Dalmau, xef i propietari del Restaurant Sumac que ha cuinat la seva versió freda del suquet de peix amb un tartar de palomida amb productes de L’Horta de Tramuntana i un ajo blanco. El pescador i cuiner Quim Coll Vílchez ha preparat un pollastre amb escamarlans. Mentre, el cuiners, referents del territori, Jaume Subirós i Mateu Casañas, conversaven amb Òscar Gómez, divulgador gastronòmic i Moisès Tibau , pescador i artista de Port Lligat, sobre la cuina del mar i muntanya i la cuina catalana. Tots han coincidit que la cuina catalana té unes arrels àmplies i que passa per en un bon moment, essent molt valorada per restauradors i consumidors.

El II Fòrum del Cap de Creus per la Sobirania Alimentària tindrà com a resultat concret un document en el que es plantejaran les principals idees i reptes que es van debatre, de cara a poder ser un document de reflexió per a tots els actors implicats en aquest sector.

Aquest Fòrum enguany s’ha emmarcat en la celebració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i del programa “12 mesos, 12 paisatges” del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Des de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses es preveu donar-li continuïtat per tal que segueixi essent un espai de trobada entre el coneixement científic, l’activisme alimentari i la riquesa cultural i gastronòmica de l’Empordà.