El lliurament de moneda republicana al Banc d’Espanya de l’any 1939, document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses

Arxiu Municipal de Roses

La moneda republicana va  ser un dels primers símbols republicans en ser substituïts al final de la Guerra Civil

Arxiu Municipal de RosesL’Arxiu Municipal de Roses, AMR, posa a l’abast del públic a través de la seva web, a la secció ‘El Document del Mes’ un llibre de registre dels efectius monetaris líquids i altres productes financers que els veïns de Roses ingressaren a la caixa municipal entre l’abril i el maig de 1939, per al seu bescanvi al Banc d’Espanya. El volum rep el nom ‘Entrega de Moneda Roja al Banco de España en 1939’, i ha restat dipositat a l’arxiu municipal durant aquests 75 anys.

La construcció del nou estat feixista al final del la Guerra Civil espanyola va significar el trencament absolut amb l’etapa republicana i els seus símbols, entre els quals, el diner, va ser un dels substituïts amb celeritat.
Les famílies rosinques van haver de complir les disposicions legals que obligaven a entregar la moneda del període republicà i també les emissions encunyades durant el període bèl·lic, lliurament que es va efectuar entre el 20 d’abril i el 24 de maig de 1939.

A Roses, es van portar a terme tres emissions de paper moneda l’any 1937 per un valor total de 13.500 pessetes, en bitllets d’una pesseta i de 50 cèntims. En definitiva, el llibre de registre rosinc d’entrega de moneda ‘roja’ va quantificar aquest esforç en 4.754.034 milions i 50 cèntims de pessetes que van quedar perfectament registrades en l’esmentat llibre.

Podeu consultar el document clicant AQUÍ