Fira de la Rosa de Roses

El mar omplirà les desfilades del Carnestoltes de Roses de tots els plàstics que els incívics li han llençat

Carnaval de Roses 2024
Els treballadors i treballadores de la carrossa amb la costurera oficial de la colla Torracastanyes, Cristina Cortés

La colla Torracastanyes, sensibilitzada pels abocaments de plàstic que els irresponsables llençen al mar, ompliran l’Avinguda de Rhode d’ampolles de plàstic i d’altres residus per conscienciar a la ciutadania

La colla Torracastanyes és un colla seriosa. Quan vam anar a veure’ls ens va sortir a rebre el cap de colla, Jordi Canet, acompanyat del seus dos vice-caps de colla, Manolo Garrido i Juanma Ruiz.
Que ens va sortir a rebre és un dir, ja que estan en el p…u carrer fent la carrossa, però es veu que Canet volia estar acompanyat dels seus dos homes de màxima confiança per tenir testimonis de tot el que es digués per a que quedés constància.

Seriosa, conscienciada i sensibilitzada amb el Medi Ambient és la colla Torracastanyes. El Carnaval és una festa en la que participen unes 4.000 persones, més els milers d’espectadors que veuen les passades. “Doncs, que millor moment que el Carnaval per remoure consciencies?”, segur que van pensar els Torracastanyes.

I és que els i les integrants de la colla Torracastanyes aniran “de tritones, uns ésser marins que per culpa de l’home està ple de plàstic, de llaunes de refrescos a més de altres residus”, ha desvetllat, Canet, el cap de colla, mentre els dos homes de la seva màxima confiança, Garrido i Ruiz assentien amb el cap a la vegada que aplaudien la seva intervenció.

I la carrossa “serà el mar contaminat, ple d’ampolles de plàstic, hi ha més de cinc mil ampolles”, ha dit ara Manolo Garrido, repetint-se l’assentiment i l’aplaudiment, ara per part d’en Jordi Canet i Juanma Ruiz. Quant de “peloteo”, neng!
No sabem si les 5.000 ampolles de plàstic són recollides del mar o comprades en el supermercat…

La colla Torracastanyes… “Jo puc sortir a la foto?” va interrompre Cristina Cortés, que va fer aquesta pregunta de manera totalment justificada, ja que en ser la costurera oficial de la colla, i no treballar en la carrossa, doncs volia saber si tenia dret a sortir a la foto. “I tant!”, li vam respondre.

Bé anàvem perquè la colla Torracastanyes va disposar de barraca per la Festa Major de Roses “i menys mal -ara contesta en Ruiz- perquè hem hagut de renovar la carrossa de dalt i baix i ens ha costat un dineral, tant que hem hagut de tirar dels estalvis que teníem”. Fort aplaudiment ara d’en Canet i Garrido.
Tot i fer barraques i tirar d’estalvis, la vaca no ha donat llet per a tot, així que cada integrant “que som 92, 56 persones més que l’any passat” han dit el cap i el dos vices, i quan vam preguntar el motiu d’aquest augment desmesurat de persones, van confessar “perquè s’ens ha anat l’olla, vam dir d’obrir inscripcions i vam posar una data límit, i quan ens vam donar compte se’ns havia anat de les mans”.

Doncs, com dèiem, els seus integrants no paguen tots la mateixa quota, ja que “els que treballem a Barraques paguem 50 euros, els que no, 140, i els més joves 100 euros, i amb aquest diners, entra tot”, ha explicat Jordi Canet.

L’any passat no van guanyar cap premi al concurs de Carnaval, “però aquest any guanyarem un de segur”, han dit amb optimisme els Torracastanyes.
Home, si donessin un premi a la conscienciació per la preservació del Medi Ambient, segur que el guanyarien.

I com no van guanyar premi no van tenir opció d’escollir entre els quinze primers, tot i això, van tenir sort “perquè vam poder escollir el 28, que més o menys ja era el número que volien, ja que podien escollir aquest o el número 4, i vam preferir aquest”.

Els Torracastanyes no són mala gent, un cop els tractes, inclòs pots afirmar que fins i tot són mooooolt bona gent, però això no els hi serveix de res perquè, com hem comentat al principi d’aquest reportatge, estan treballant en la seva carrossa en el carrer, sí, literal, en el p…u carrer! “Bé, sí -matisen el cap i dos vices-, fem tota la decoració en un garatge i després a l’exterior el que fem és, simplement, el muntatge d’aquesta decoració”.

Estaríeu disposats a deixar el port un cop acabada la desfilada per continuar la festa?

Un tema recurrent en les reunions del Consell de Carnaval és que a Roses es visqui més la festa de disfresses, ja que un cop acabada la desfilada totes les carrosses es queden al port i, excepte en llocs o bars molt concrets, no hi ha la sensació que a la Vila se celebri el Carnaval, per tant hem preguntat a les colles si estarien disposades a deixar el port, i que les carrosses, un cop ben planificat i organitzat, donessin la volta per situar-se al llarg de l’Avinguda de Rhode per a que els participants de les desfilades interactuessin pel carrers de la Vila.

I el cap de la colla Torracastanyes, afirma que “a mi m’agradaria que el divendres es fes la desfilada i acabés al port i fer la festa, i com el port està tancat, deixar les carrosses en allà, per dissabte fer la passada a l’inrevés”, mentre que els dos vice-caps de colla són partidaris “de fer la festa en el port, ja que des que no es deixa entrar a ningú que no participi a les desfilades, s’han acabat els greus problemes que hi havia abans”.