Durant més de 8 hores d’actes festius, musicals, culturals, històrics i gastronòmics, el Mas de Roses va commemorar de l’Onze de Setembre de 1714
El Mas de Roses, masia inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, datada vers el segle XVII, va acollir, per primer cop a la seva història, la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb un programació farcida d’art, cultura, història i gastronomia catalana.
Des de la hissada de la senyera a les 12 del migdia fins que començava a fer fosc la masia va ser l’epicentre de la celebració de l’Onze de Setembre, data que recorda, per sobre de la derrota i la pèrdua de llibertats, la reivindicació i la resistència activa del catalans enfront l’opressió.
“Des que vam agafar el Mas de Roses hem volgut que sigui una referència en la gastronomia, la història i la cultura catalana, però sempre obert a d’altres cultures perquè Catalunya sempre ha estat una terra d’acollida i volem que casa nostra, el Mas de Roses, també ho sigui, i en un dia com avui, que Catalunya celebra la seva Diada Nacional, nosaltres hem volgut sumar-nos en aquesta festa tant important, pel seu significat, pels catalans”, va manifestar el gerent del Mas de Roses, Sergi Cañas.
Una celebració que durant tot el dia va comptar amb l’ambientació musical del grup A passar-ho bé, acompanyats de la viola de l’activista cultural i impulsor del Festival PedretFolk, que es durà a terme a finals d’aquest mes de setembre, Jaume Simón.
Tot just abans d’arribar l’hora de dinar, va ser el cantautor Cardona de Amores, tot un referent en el món de les havaneres, qui va passar pel Mas de Roses per delectar als assistents del seu talent musical.
I després de l’àpat elaborat principalment per plats de la cuina tradicional catalana per la xef, Pietat Valenzuela, va arribar el moment per parlar de la història de Catalunya, i ja que se celebrava la Diada, va ser l’historiador Joan Plana, qui va oferir tota una classe d’història sobre la rellevància històrica de l’11 de setembre i el significat de la Diada Nacional de Catalunya.
Plana va fer una dissertació sobre la resistència a ultrança de la ciutat de Barcelona l’any 1714, significant la primera missa en record dels màrtirs d’aquell any a l’església de Santa Maria de Mar el 1886. Va apuntar que la primera gran celebració de la Diada va ser després de la mort de Franco l’any 1976, i es va fer a Sant Boi de Llobregat perquè no es va permetre celebrar-la a la ciutat de Barcelona.
L’historiador rosinc va cloure la xerrada assenyalant que “revisar el passat és una bona manera de no oblidar el significat d’aquesta jornada. Perquè, malgrat que molts poderosos ho han intentat moltes vegades, aquí seguim. Tossudament alçats”.
A mitja tarda, va arribar l’actuació d’un dels grups més reconeguts arreu del territori i, fins i tot, a Europa, concretament a Holanda, en quant a la música tradicional catalana i el ball de plaça, Brunzit, el qual integrat per PerePau Ximenis a l’acordió diatònic, Adrià García al violí i Joan Naspleda a la flauta i com a mestre de danses. I es diuen Brunzit “perquè és el nom que se’l dona al so de les abelles quan volen, i ens diem així en referència a aquesta sonoritat”, va explicar Ximenis.
I el que van oferir Brunzit va ser “musica tradicional i de nova composició però que té referències amb les estructures dels ritmes tradicionals i tot emmarcat amb la dansa, amb el ball de plaça, que és una manera de ballar col·lectivament tant en cercle com en parella”, va assenyalar Naspleda.
I Brunzit va passar pel Mas de Roses després de més de 200 concerts arreu de Catalunya “i abans de la presentació oficial del nostre quart disc, titulat De Cop i Volta, que tindrà lloc el pròxim 12 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa”, va desvetllar García.
I amb la música i la dansa de Brunxit va començar a enfosquir el dia, i que després de més de 8 hores d’actes festius, musicals, culturals, històrics i gastronòmics, el Mas de Roses va donar per conclosa la seva primera commemoració de l’Onze de Setembre de 1714.