Mes de paraules

El Mercat Cobert de Roses va acollir ahir la campanya contra el càncer colorectal

Campanya contra el càncer colorectal
Voluntàries de l'Aecc-Catalunya contra el Càncer de Girona amb la psicològa Montse Salvachua

L’Aecc-Catalunya contra el Càncer Girona va portar a terme als mercats municipals de la província una campanya de prevenció

Campanya contra el càncer colorectal
Voluntàries de l’Aecc-Catalunya contra el Càncer de Girona amb la psicològa Montse Salvachua

Des del dia 9 a l’11 d’abril l’Aecc-Catalunya contra el Càncer Girona ha desenvolupat una campanya de prevenció del càncer colorectal. Un acció que es porta a terme cada any gràcies al conveni de col·laboració entre l’associació oncològica i la Diputació de Girona i que es realitza als diferents mercats municipals. Uns llocs on “passa molta gent quan ve a comprar i és idoni per conscienciar a la gent de la importància de la prevenció del càncer de colon. Per una banda fent-se les proves de detecció quan toca, és a dir, entre els 50 i 69 anys”, va afirmar la psicològa de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Girona, Montse Salvachua, present al Mercat Cobert de Roses, amb tres voluntàries més, per informar sobre la prevenció del càncer de colon.

La prova de detecció que a la demarcació de Girona “es va començar a fer al Baix Empordà, i actualment ja està instaurada la prova al Ripollès, la Garrotxa, i Osona, i de mica en mica s’ampliarà a totes les comarques”, va dir Salvachua que, tot i que “a Roses encara no es fa” explicaven als usuaris del Mercat que existeix aquesta prova de detecció “i que a partir de la mateixa la curació del càncer colorectal la curació és del 90%”.

I a banda que els Mercats Municipals és un lloc adient per fer aquesta campanya de prevenció perquè passa molta gent, també ho és “per explicar la importància de portar a terme una alimentació saludable, equilibrada i no abusar dels greixos, el tabac i l’alcohol”, va assenyalar la psicològa.

El grup de població de risc mitjà són els homes i les dones de més de 50 anys. Es recomana que, a partir d’aquesta edat, es realitzin proves periòdiques per detectar un possible càncer, encara que les persones no presentin símptomes o es trobin aparentment sanes. També han de fer-ho les persones que tenen antecedents familiars amb aquest tipus de càncer.

Entre les proves diagnòstiques que s’aconsellen per detectar de forma precoç el càncer de còlon són la prova de detecció de sang amagada a la femta cada un o dos anys.

Campanya contra el càncer colorectal
La Sonia Pacheco, treballadora del Mercat Cobert, amb el devantal de la campanya

Les persones amb familiars directes que han tingut càncer de còlon es troben dins la població de risc elevat. Les recomanacions referents a les proves de cribratge són diferents. Els casos que formen part de famílies amb sospita de càncer hereditari es recomana que es disposi d’un assessorament genètic adient.

Tot i que la campanya ha durat tres dies, al Mercat Cobert de Roses es va fer només ahir, “ja depèn de la quantitat de població de cada municipi, a Girona s’ha portat a terme tots tres dies”, va dir Montse Salvachua.

A banda de la paradeta d’informació de les voluntàries de l’Aecc-Catalunya contra el Càncer Girona, els treballadors i treballadores del Mercat portaven uns davantals en suport de la campanya.

Relació de mercats on s’ha fet la campanya de prevenció del càncer colorectal:

  • Mercat Municipal de Girona
  • Mercat Municipal de Palafrugell
  • Mercat Municipal d’Olot
  • Mercat Municipal de Palamós
  • Mercat Municipal de Roses
  • Mercat Municipal de Salt
  • Mercat  Municipal de Lloret de Mar
  • Mercat Municipal de Sant Feliu de Guíxols
  • Mercat Municipal de Portbou