Inici Actualitat El mes de març a Roses esdevé en un festival de paraules

El mes de març a Roses esdevé en un festival de paraules

Al Març de Paraules hi ha implicades diferents regidories de l'Ajuntament de Roses

Roses torna a dedicar el mes de març a la creació literària multidisciplinar

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor de Cultura, Èric Ibáñez, el regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens i la regidora de Joventut, Vero Medina , han presentat aquest matí a la Biblioteca de Roses una nova edició del ‘Març de Paraules’, concretament “és la vuitena edició, però des de l’any passat vam decidir donar-li un impuls per introduint més disciplines literàries i artístiques tot i que moltes de les activitats previstes a causa de l’estat d’alarma no es van poder portar a terme”.

I és que Març de Paraules és el festival literari hereu de l’anteriorment anomenat Març Poètic, certamen nascut a Roses l’any 2013 amb motiu de la commemoració de l’any Salvador Espriu. Des de llavors, els equipaments culturals del municipi farceixen el mes de març de propostes que apropen, des de diferents vessants i disciplines, els gèneres poètic i literari a la ciutadania.

Així, la situació sanitària ho permet, enguany hi ha previstes, entre el 4 i el 28 de març, diferents activitats com ara “recitals poètics, tallers creatius, representacions teatrals, accions artístiques i rutes literàries que es desenvoluparan al Teatre de Roses, a Ca l’Anita, a la Biblioteca Municipal i pels carrers”, ha assenyalat Ibáñez.

Aquesta 8ª edició del Març de Paraules s’ha organitzat de manera transversal entre diferents Àrees de l’Ajuntament de Roses, “com són l’Àrea de Promoció Econòmica i la de Joventut, per la qual cosa agraeixo la seva implicació perquè comporta fer més gran la dimensió d’aquest Març paraules!”.

Una alumna del Centre Escolar Empordà decorant un aparador amb un poema

El regidor de Promoció Econònica, Félix Llorens, ha destacat que “és el segon any que impliquem als comerços en el món de la poesia, i a l’igual que l’any passat hi haurà 25 comerços, més el Mercat Cobert més els equipaments municipals com l’Oficina de Turisme, el mateix Ajuntament, la biblioteca, la piscina i el teatre que romandran decorats durant tot aquest mes de març amb poesia, i això és possible gràcies als alumnes del cicle formatiu de grau mitjà d’Activitats Comercials del Centre Escolar Empordà, que estan creant els “Aparadors de Paraules”.

La regidora de Joventut, Vero Medina, ha agraït que “es conti amb els joves per participar en aquest Festival literari, els quals també tindran el seu paper protagonista amb el concert Roses Free Style- Batalla de Gallos”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses ha volgut agrair a les regidories implicades que “hagin decidit desenvolupar conjuntament aquest Març de Paraules, un projecte únic a Roses relacionat amb la cultura i la poesia i en el que hi ha moltes activitats que es portaran a terme que fan donar nom a una població en el sentit que Març de Paraules pot arribar a ser reconegut arreu”.

Òscar Intente, Gutiérrez Caba i Joan Massotkleiner, presents al festival

Actors de primeríssim ordre posaran les seves veus al servei de la paraula en els tres recitals poètics que s’oferiran al llarg del mes al Teatre Municipal. L’actor Òscar Intente iniciarà el cicle amb Vinguts del que fórem, restem el que som, un recull de poemes amb reflexions de poetes catalans de diferents èpoques. Emilio Gutiérrez Caba, juntament amb el baríton Luís Santana i el pianista Víctor Carbajo, presenta a Roses Coplas del Alma, un recital on desgrana poemes dels grans autors de la literatura espanyola des del segle XVI fins a l’actualitat. Amb Elles tenen la paraula, la veu inconfusible de Joan Massotkleiner, acompanyat per l’emotiva arpa d’Anna Godoy, els versos de dones que han esdevingut clàssiques catalanes contemporànies, agafen ara una nova dimensió. 

La representació a càrrec de la companyia Teatre Ingenu de “Yerma” de Federico García Lorca, una de les obres cabdals i clar exponent de la concepció poètica de l’autor, és un altre dels plats forts del festival que oferirà el Teatre Municipal, espai que també acollirà el concert Roses Free Style- Batalla de Gallos dirigida al públic més jove i l’acció creativa Per treure’s el barret, que reivindicarà el paper de la dona en l’art.

El centre cultural Ca l’Anita, per la seva part, aporta dues activitats formatives, el taller “Escriure la realitat viscuda” on s’aportaran els criteris bàsics per escriure entorn experiències pròpies o per realitzar una biografia aliena, i el taller “Poesia i narrativa”, que plantejarà l’ús de la paraula escrita com a eina per comprendre la realitat i eixamplar els límits de la comprensió humana.

Març de Paraules proposa també en la present edició una activitat que permetrà conèixer els paisatges protagonistes dels llibres proposats per la Guia Literària de Roses, a través de la realització de dues rutes literàries.

En definitiva, Març de Paraules i la campanya Aparadors de paraules visualitzen la implicació dels diferents àmbits de la població de Roses, que uneixen forces per dotar de continguts el certamen, omplir Roses de cultura i apropar, des de diferents vessants i disciplines, els gèneres poètic i literari a ciutadania i visitants.

Totes les activitats a excepció de la representació de Yerma, el recital d’Emilio Gutiérrez Cava i el taller Poesia i Narrativa (15, 8 i 10 € respectivament), són gratuïtes. Cal fer reserva de plaça  a través de la web www.rosescultura.cat.

Podeu consultar la programació completa de “Març de Paraules” en el llibret adjunt.

Exit mobile version