Mes de paraules

El municipi de Pau, afavorit amb el programa “Viure al Poble Més” convocat per la Generalitat

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega i l'alcalde de Pau, Josep Blanch

La vicepresidenta Joana Ortega signa el convenis per iniciar els projectes del programa ‘Viure al Poble Més’ arreu de Catalunya

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega i l'alcalde de Pau, Josep Blanch
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega i l’alcalde de Pau, Josep Blanch

La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha signat amb l’alcalde de Pau, Josep Blanch; de la Pera, Josep Pi; amb l’alcaldessa de Vilademuls, Maria Dolors Rovirola, i amb l’alcalde de Sant Aniol de Finestres, Francesc Oliveras, els convenis per impulsar els projectes d’aquests municipis que han estat seleccionats pel programa Viure al Poble Més. La signatura ha tingut lloc en el transcurs d’un acte celebrat aquest migdia a l’Auditori del Palau de la Generalitat.

Projectes socioeconòmics per revitalitzar els pobles

Viure al Poble Més és un programa destinat a subvencionar grans projectes dels ens locals de fins a 3.000 habitants que actuïn íntegrament en un nucli de població, com ara projectes de regeneració urbana i rural, de millora dels serveis turístics o que donin valor, protecció i conservació del patrimoni cultural.

Aquesta convocatòria d’ajuts compta amb un pressupost de 9,1 milions d’euros, dels quals 7 milions provenen dels fons FEDER de la Unió Europea i els 2,1 milions restants, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total, els aporta el Departament de Governació i Relacions Institucionals. Així mateix, aquesta aportació de Governació del 15% té caràcter de bestreta, mitjançant un únic pagament en el moment de l’atorgament de la subvenció.

Quatre projectes a les comarques gironines

Pau (Alt Empordà) rebrà 530.239 euros, d’una inversió total de 815.752 euros, per al projecte Creació d’un node d’unió a Pau entre els parcs naturals del Cap de Creus i els Aiguamolls de l’Empordà, que proposa la millora de l’entorn natural i urbà amb la potenciació d’elements que afavoreixin el turisme cultural i de qualitat del municipi, i l’adopció de mesures directes per a la promoció del Camí de Sant Jaume, els parcs naturals de l’Empordà i l’enoturisme. També es preveu suprimir les barreres arquitectòniques, afavorir els recorreguts per a vianants i augmentar el valor de l’entorn històric i cultural del nucli antic de Pau. Les dues actuacions principals són l’adequació de trams del Camí de Sant Jaume, amb un recorregut d’unió entre el parc natural del Cap de Creus i el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i la promoció i senyalització dels elements d’interès turístic del municipi.

La Pera (Baix Empordà) rebrà 573.780 euros, d’una inversió total de 882.738 euros, per al projecte Gaudir la Pera: un passeig turístic pels racons històrics i culturals del municipi, que pretén implantar un projecte turístic global que requereix la millora de l’espai públic i del patrimoni històric i natural local, així com la posada en funcionament d’un punt d’informació al visitant, la senyalització dels elements patrimonials i la introducció de les noves tecnologies com a element bàsic per al turisme actiu. El projecte crea les infraestructures per a l’acollida i l’atenció als visitants, posa en valor els punts d’interès turístic i paisatgístic i implanta eines de turisme 2.0.

Vilademuls (Pla de l’Estany) rebrà 464.179 euros, d’una inversió total de 714.122 euros, per al projecte Vilademuls: patrimoni al servei del creixement, que posa en marxa tres actuacions: la rehabilitació de la Casa del Secretari de Vilademuls per convertir-la en Museu de la Vida Rural; la reforma de la plaça de Galliners, i el condicionament d’una ruta natural a través del riu Fluvià al seu pas pel nucli d’Orfes. Per acabar, està previst fer una compilació dels actius patrimonials de Vilademuls que servirà per informar sobre el patrimoni històric des de l’espai Casa del Secretari i des de la pàgina web d’informació turística que es vol obrir.

Sant Aniol de Finestres (Garrotxa) rebrà 475.625 euros, d’una inversió total de 731.731 euros, per al projecte La Barroca, cultura i natura, de desenvolupament turístic, que girarà al voltant de rutes específiques aprofitant que el municipi està situat en ple parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa. El projecte preveu tot un seguit d’actuacions, com la pavimentació d’un camí, la renovació de l’entrada al municipi, la senyalització de rutes, la instal·lació d’un panell tàctil al centre del nucli de Sant Esteve, l’adaptació d’un edifici per a turistes BTT i senderistes, i l’habilitació de la plaça de les antigues escoles com a punt de partida i finalització dels itineraris.

La vicepresidenta ha defensat el model territorial català davant dels intents del Govern de l’estat d’alterar-lo

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern ha lamentat que des de Madrid s’intenti atacar el model municipal català i ho ha qualificat de despropòsit. “Assistim a intents incomprensibles d’alterar, des d’un despatx de Madrid, tot un model de territori, i això ho volen fer sense cap estudi, sense cap reflexió i sense conèixer ni el territori ni el tarannà dels municipis afectats. I tot sota criteris estrictament comptables, com si l’ànima d’un país depengués del saldo o del dèficit que hi pugui haver en un moment concret”, ha dit.

En aquest sentit, Joana Ortega ha assegurat que el Govern de la Generalitat no cedirà davant d’aquests atacs i lluitarà per mantenir el model territorial català. “No hi ha municipis petits, sinó municipis amb més o menys població, però tots ells són necessaris per a l’equilibri d’aquest gran país que és Catalunya”, ha dit.

Per a la vicepresidenta, el programa Viure al Poble Més és una manera més de demostrar la voluntat del Govern de mantenir un territori equilibrat, amb qualitat de vida, “perquè les persones, visquem on visquem, tinguem les mateixes oportunitats”. Joana Ortega ha dit que a Catalunya no hi sobra cap poble i ha agraït la tasca de tots els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, per l’esforç i voluntarisme amb què actuen des dels pobles petits.

La vicepresidenta ha estat acompanyada del secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, i del director general d’Administració Local, Jordi Souto. Hi han assistit també els directors territorials del Departament de Governació, així com representants de les associacions municipalistes i la resta d’alcaldes beneficiaris del programa.