Suquet de peix de Rose

El Museu d’Història Medieval commemora els “800 anys dels Privilegis de Castelló d’Empúries (1223-2023)”

Durant els tres dies de les Jornades Europees de Patrimoni 2023 es podrà visitar gratuïtament el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2023, aquest dissabte, 14 d’octubre a les 17 hores, tindrà lloc l’acte de commemoració dels “800 anys dels Privilegis de Castelló d’Empúries i del Comtat d’Empúries (1223-2023)”, amb una visita guiada gratuïta al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV a càrrec de Jordi Canet, tècnic del Departament de Patrimoni Històric, responsable del Museu d’Història Medieval i autor de l’edició més recent de la Rúbrica dels Privilegis de Castelló d’Empúries i del comtat d’Empúries (1223).

Enguany se celebra el vuitè centenari de l’inici de la compilació documental l’any 1223 i en temps del comte d’Empúries Hug IV (1200-1230), dels diversos privilegis i drets concedits i confirmats pels comtes d’Empúries al llarg dels segles als habitants de la capital i del comtat d’Empúries, en el desaparegut Llibre de la Xivella i dels Botons i posteriorment a la Rúbrica dels Privilegis de Castelló d’Empúries. Les places són limitades i cal inscripció prèvia a: 972 25 08 59infocuriapreso@castello.cat.

Durant els tres dies de les JEP’2023 es podrà visitar gratuïtament el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV. El lema de l’edició d’enguany de les Jornades Europees de Patrimoni proposat pel Consell d’Europa és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint. Són diverses les habilitats, els oficis i les professions que ens permeten conservar i salvaguardar el nostre patrimoni de moltes maneres diferents.

La temàtica d’aquest any tracta d’examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest patrimoni, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures. El lema “Patrimoni viu” vol donar l’oportunitat a les institucions, entitats i associacions que participen en les Jornades Europees de Patrimoni d’organitzar activitats que permetin fixar-nos més detingudament en el treball dut a terme pels guardians del nostre patrimoni.

El cap de setmana de les JEP 2023 coincideix enguany novament amb la 16a Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries, un esdeveniment que suposa la simbiosi entre art i patrimoni cultural durant els tres dies al centre històric de la vila. Més informació als telèfons 972 25 08 59, o bé 972 15 62 33.

Totes les activitats es poden consultar també a l’agenda en línia http://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2023.