El nou ‘Locus Amoenus’ de Roses es dedica a Josep Pla

‘Locus Amoenus’ de Roses

El filòleg Narcís Garolera conduirà un nova sessió del Locus Amoenus de l’Arxiu Municipal de Roseas aquest proper 12 de maig, recordant a Josep Pla

‘Locus Amoenus’ de Roses‘Locus Amoenus’ (“lloc agradable” en la seva traducció al català), és un tòpic literari llatí nascut a la poesia de Teòcrit i Virgili que descriu el paisatge ideal, enmig de la natura, amb bon temps i bona companyia. L’Arxiu Municipal de Roses defineix l’activitat com una passejada pels records, pel patrimoni immaterial i per les experiències íntimes i subjectives de diferents persones, que amb les seves vivències personals i les seves sensacions, doten d’ànima  paisatges i espais rosincs.

El recorregut del proper 12 de maig, s’iniciarà a l’escultura “Zigurat” de la desembocadura de la riera Ginjolers, punt neuràlgic del passeig Marítim. Des d’aquest indret tant concorregut s’iniciarà un passeig per davant del mar per resseguir la presència de Roses en el corpus literari de Josep Pla. El recorregut acabarà al memorial de Josep Pla, instal·lat l’any 1997 en el marc de l’Any Pla, que evoca les postes de sol magnífiques de les que gaudeix la nostra població.

En Narcís Garolera és doctor en filologia catalana i catedràtic de llengua i literatura de la UPF. És especialista en la figura i obra de Jacint Verdaguer i filòleg de referència en l’edició crítica d’escriptors com Josep Pla, Josep Maria de Sagarra i Carles Fages de Climent.

L’objectiu del projecte ‘Locus Amoenus’ és crear patrimoni intangible a partir de l’experiència de convidats que posen en valor el “seu” lloc immaterial.  Tot l’acte és gravat en vídeo i editat, amb la finalitat de difondre’l a través de les seccions corresponents a Cultura i Arxiu Municipal del web municipal. Cada ‘Locus Amoenus’ compta a més amb la seva corresponent entrada a la wiki local destinada al patrimoni rosinc, la Rosespèdia.

L’activitat és gratuïta i no requereix inscripció prèvia. Els interessats a participar s’han de personar a les 11 h a l’escultura “Zigurat” de la desembocadura de la riera Ginjolers.