Mes de paraules

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir dóna suport al procés de participació del 9N “en defensa de la llibertat”

Pacte Nacional pel Dret a Decidir
Reunió Pacte Nacional pel Dret a Decidir / Foto: Rubén Moreno

El Pacte aprova una resolució que fa una crida a participar en la jornada del 9 de novembre “per afirmar la nostra convicció personal de responsabilitat del futur polític del nostre país”  

Pacte Nacional pel Dret a Decidir
Reunió Pacte Nacional pel Dret a Decidir / Foto: Rubén Moreno

“Donem suport al procés de participació del 9 de novembre en defensa de la nostra llibertat en exercir-la democràticament i agraïm i encoratgem els voluntaris que la fan possible”. Així ho recull la declaració aprovada en la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), que s’ha fet avui al Parlament de Catalunya i que han encapçalat el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el conseller de Justícia, Germà Gordó, també han participat a la reunió, a la qual han assistit una cinquantena de representants d’institucions, entitats i partits polítics favorables a l’exercici del dret a decidir.

La declaració aprovada avui fa una crida “a tots els ciutadans de Catalunya” a participar en la jornada del 9 de novembre, “per afirmar la convicció personal de responsabilitat del futur polític del país”. “La ciutadania de Catalunya vol participar amb civisme i respecte per la seva pluralitat i alhora vol afirmar els nostres drets democràtics fonamentals i l’enfortiment de la cohesió de la nostra societat”. “Hi som cridats a participar tots, sigui quina sigui l’opció política de cadascú”, diu el document.

El document també manifesta que tots els participants al PNDD es podran unir a la denúncia que càrrecs electes del país formularan davant d’institucions internacionals contra l’Estat espanyol “perquè vulnera el dret del poble català a decidir el seu futur polític, prohibint-li qualsevol sistema de consulta reconegut internacionalment”.

‘Lideratge del Govern, unitat política i societat civil’ 

En la compareixença posterior a la reunió, el coordinador del Pacte, Joan Rigol, ha volgut posar de manifest que “és una suma de coses el que fa possible arribar al 9 de novembre: el lideratge del Govern, la unitat política i la societat civil”, un “entramat que fa possible que la gent pugui anar a votar” diumenge. “Tenim la convicció que s’arriba al 9 de novembre amb plena sintonia” entre les dues peces fonamentals del procés: “la unitat d’acció de les diverses opcions polítiques des del pluralisme i la gran capacitat d’iniciativa de la societat civil”, ha asseverat Rigol.

La trobada, que s’ha tancat amb un llarg aplaudiment, també ha fet un reconeixement explícit als municipis, especialment als més petits, que s’han implicat en el procés.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir, constituït el 26 de juny de 2013, té com a objectiu fer partícips del procés de l’exercici del dret a decidir i de la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya la societat civil, les institucions més representatives del país, el món local i les forces polítiques favorables. Actualment, en formen part un total de 3.745 entitats.