“El Parc Tramuntana és inútil, un malbaratament de recursos que no soluciona els problemes”

Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses
Antonio Turiel durant l'exposició de la conferència

El Doctor i expert en energies renovables, Antonio Turiel, va oferir una conferència a Roses sota l’enunciat “Les veritats i mentides de la transició ecològica: el cas del Parc Tramuntana”

El passat dissabte la Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses va organitzar ‘Un horeta blava’ al Teatre Municipal. Un acte que va constar de dues parts. La primera d’una conferència que sota el títol “Les veritats i mentides de la transició ecològica: el cas del Parc Tramuntana”.
I la segona de la presentació del llibre “La Càtedra Oceans i Salut Humana: la mar de salut”, a càrrec dels autors del llibre: Stefania Minuto, Boris Mörker, Maria Velasco, Lluís Mas Blanch i Josep Lloret.

L’acte va ser presentat pel mateix Lloret, biòleg i director de la Càtedra Oceans i Salut Humana el qual va donar pas a la xerrada anunciant al ponent com “un convidat especial, i que no sempre es té  l’oportunitat de comptar d’un expert com ell”.
I aquest convidat especial va ser Antonio Turiel, i d’especial, si ens atenem al seu currículum, ho és perquè Turiel és Doctor en Física Teòrica, llicenciat en Química, expert en oceanografia i energies renovables, autor del llibre ‘Petrocalipsis’ i investigador de l’Institut de Ciències del Mar. I d’especial també va ser el que va dir sobre el Parc Tramuntana. “Es un model que a part que té moltes raons pels quals no funcionarà, tampoc és el que és necessita. A més, els molts plantejaments que fa són com d’una altra època i per fer una altra cosa completament diferent del que realment es necessita” va explicar.
El Doctor i expert en energies renovables, que va atendre a ViladeRoses abans d’iniciar-se la xerrada, va assegurar que “per començar, aquest Parc Tramuntana és inútil perquè és un malbaratament de recursos i teòricament no soluciona els problemes que hauria de solucionar, i pot crear de molts altres, o sigui que realment és la pitjor solució possible per això, perquè no dona cap solució i empitjora la situació”. I la solució per a Antonio Turiel seria “apostar per models de producció d’energia descentralitzats, no sempre elèctrics, que vagin adreçats a les necessitats que realment es requereix, i el Parc Tramuntana és un model centralista, concentrador d’energia que, a més a més se l’emporta lluny i que no abasta les qüestions que s’han d’abastar”.

Els autors de llibre amb Joan San (dreta), Doctor i degà de Medicina de la Universitat de Girona

Després de respondre Antonio Turiel les preguntes que li van fer alguns dels assistent es va donar pas a la presentació del llibre “La Càtedra Oceans i Salut Humana: la mar de salut”, on Stefania Minuto una de les co-autores, va explicar que es tracta d’una obra que “parla de la relació entre els ecosistemes marins i salut de les persones, dues variables que sempre s’han tractat de manera independent, i amb aquest llibre volem divulgar al públic en general que estan estrictament relacionats”. I és que com va dir la Stefania, “l’objectiu de la Càtedra Oceans i Salut Humana és, justament, demostrar científicament que la salut de les persones depèn del mar”.

L’alcalde de Roses, Joan Plana, que va assistir a l’acte, va voler reconèixer la tasca “tant important que está portant a terme la Càtedra Oceans. Una feina crucial i científica que el que ens dona, esencialment, és coneixement informació i eines perquè després nosaltres, com societat però també com a institució, podem prendre les decisions correctes per orientar correctament quin ha de ser el nostre futur”. I en aquest sentit va remarcar “la voluntat de l’Ajuntament de Roses de seguir col·laborant amb la Càtdera, perquè aquesta inversió que fem en ciència ens permet progressar com a societat i, per tant, millorar la nostra qualitat de vida”.