Programa Reallotgem

El Parc Tramuntana se’n va a Brussel·les

Parc Eòlic Tramuntana
Simulació de com es veurien els molins de vent del Parc Eòlic Tramuntana des de Cala Montjoi / Arxiu

Bluefloat Energy i SENER, promotors de Parc Tramuntana, han estat convidats per la Comissió Europea a la European Sustainable Energy Week per a explicar el seu model d’implantació

La Comissió Europea organitzarà entre el 26 i el 29 de setembre a Brussel·les (Bèlgica) la European Sustainable Energy Week, un dels majors esdeveniments del sector energètic d’àmbit europeu. En ell, l’organisme comunitari ha convidat a participar BlueFloat Energy i SENER Renewable Investments en l’acte del dia 27 REPowerEU. Renewables deployment: double the speed. El CEO de BlueFloat Energy, Carlos Martín, serà l’únic directiu d’una empresa espanyola present en el panell com a ponent, en nom de la joint venture que té com a objectiu el desenvolupament de parcs d’energia eòlica marina flotant. Aquesta participació posiciona el consorci espanyol com un dels referents el desenvolupament de parcs eòlics marins a Europa.

En aquesta sessió, Martín explicarà el projecte de Parc Tramuntana, un parc que estaria ubicat a 24 km del Golf de Roses, que comptaria amb una potència de 500 MW i que abastiria energia equivalent al 45 % del consum elèctric actual de la província de Girona. També parlarà de forma detallada del pla d’apropament realitzat amb el territori des de l’any passat, amb més de 200 reunions amb diferents agents de la comarca de l’Empordà.

“Per a nosaltres sempre ha estat clau comptar amb el territori, així ho hem fet des de l principi, perquè sentissin en tot moment part del projecte, amb l’objectiu d’integrar millor el parc a la zona, tant des del punt de vista social com també mediambiental”, assegura el CEO de BlueFloat Energy.

BlueFloat Energy i SENER Renewable Investments son dues empreses independents que, conscients de la importància de l’eòlica marina de cara al futur, han format un consorci que aspira a ser el referent d’aquest sector a Espanya. Ambdues empreses compten amb gran experiència internacional en diferents projectes d’eòlica marina flotant, i estan impulsant projectes al nostre país amb un compromís diferenciador: establir un diàleg primerenc que garanteixi projectes transparents i de consens amb els ciutadans i els principals agents del territori.

Ambdues companyies han presentat a Galícia el projecte Parque Nordés, que seria el projecte més gran del consorci fins al moment per a Espanya. També han fet quelcom similar a Canàries amb el projecte Parque Tarahal, que comptaria amb una potència projectada de 225 MW.

La Comissió Europea ha informat que a l’acte REPowerEU. Renewables deployment: double the speed s’exposarà de quina manera les propostes de la Unió Europea sobre les normes d’autorització i el foment dels acords de compra d’energia renovable, poden aconseguir la seva acceleració. L’objectiu dels organitzadors és reunir promotors i usuaris d’energies renovables, autoritats nacionals, ONG’s i institucions que financen projectes d’energia verda.

Cal recordar que la European Sustainable Energy Week ve marcada per un context geopolític internacional molt concret en el qual les institucions europees veuen necessari augmentar i accelerar com més aviat millor el desplegament de les energies renovables en la generació d’electricitat. L’objectiu final és accelerar la independència energètica d’Europa, impulsar la transició verda i anar reduint el preu de l’energia a mig termini.

Aquest esdeveniment cal ubicar-lo en el marc del Pla REPowerEU (la resposta comunitària a la problemàtica del mercat mundial de l’energia causada per la invasió russa d’Ucraïna), en el qual la Comissió Europea va proposar elevar al 45% l’objectiu de la UE en matèria d’energies renovables per al 2030. Assolir aquest nou objectiu implicaria superar el doble del ritme actual de desplegament de les energies renovables en la dècada actual, en comparació amb l’objectiu actual.

I, segons els plans de la Comissió, per aconseguir-ho cal superar els obstacles que impedeixen un desplegament ràpid dels projectes (procediments administratius llargs i complexos, inseguretat jurídica) i promoure nous models d’inversió, com els acords de compra directa entre els productors de renovables i els grans consumidors d’energia.