Mes de paraules

El Parlament de Catalunya aprova per unanimitat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

Banc dels Aliments
Jordi Peix, fundador del Banc d’Aliments, va ser un visionari l’any 1987 en intuir la problemàtica de la sobre producció d'aliments i la importància d'un model alimentari sostenible / Foto: Banc dels Aliments

La Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a Catalunya va ser aprovada el passat 4 de març amb 132 vots a favor, cap en contra i cap abstenció

La llei ha der servir per acomplir  objectius de desenvolupament sostenible com la fam zero i la reducció del malbaratament alimentari en un 50% d’aquí a l’any 2030, gràcies a una producció, transformació, distribució i consum dels aliments més sostenibles.

A diferència d’altres normatives europees, aquesta llei posa el focus en la prevenció i promou mesures com que les empreses alimentàries disposin d’un Pla de Prevenció dels excedents i que mesurin i informin anualment sobre les pèrdues i el malbaratament que generen. A més la llei estableix una jerarquia de prioritats pel que fa a l’ús dels excedents, en el que la primera destinació ha de ser l’alimentació humana.

Per al Banc dels Aliments de Barcelona va ser un dia històric ja que, fundada en 1987 per Jordi Peix, (traspassat l’any 2014), va ser pionera en l’objectiu de recuperar aliments perfectament consumibles però que son descartats del circuit comercial, per destinar-los a entitats d’ajuda social, que els fan arribar a persones en situació de precarietat alimentària.
Aquesta tasca diària la realitzen més de 200 persones voluntàries. A més, som l’entitat líder en aprofitament alimentari, ja que recuperem més de 8 milions de quilos d’aliments l’any.  Això és possible gràcies als  6 programes d’entrada d’aliments, que gestionen des de producte sec,  producte refrigerat i congelat i producte provinent de la restauració.

A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Això vol dir que cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.