Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

El poble Amazigh celebra a Roses l’entrada del nou any 2963

Festa Nou Any Amazigh 2963
Festa Nou Any Amazigh 2963
 Nou Any Amazigh 2963 al TMR

El Teatre Municipal de Roses, TMR, va ser l’escenari escollit, un any més, per l’Associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh i Català, ACDPAC, per dur a terme la celebració de l’entrada del seu nou any amazic 2963. L’1 de gener o Yennayer en llengua amaziga, és el nom de la festa del poble amazic en la qual l’any nou del seu calendari tradicional.

El Yennayer es celebra tradicionalment entre els dies 12 i 14 de gener i marca l’inici de l’any amazic,  Actualment, les associacions i les organitzacions amazigues de tot el món celebren aquesta festa qualsevol dia del mes de gener del calendari occidental.

Ahir, la comunitat amaziga va acudir en massa, d’arreu les comarques gironines i fins i tot de Barcelona, per celebrar la seva festa de cap d’any. Una festa en la que va fer un repàs històric sobre l’origen i la simbologia que representa commemorar aquesta festa mil•lenària. Durant la celebració de la festa del nou any amazigh 2963 l’ACDPAC  va llegir el següent comunicat:

La glòria i la immortalitat als màrtirs del poble amazic lliure i desafiant, i en l’avantguarda els màrtirs de la resistència armada, els membres de l’Exèrcit d’Alliberament Popular, tribut i admiració a tots els màrtirs i víctimes de la causa amaziga a través de tot el territori de la Tamazgha “Àfrica del Nord”.

Salutació de suport i desafiament a tots els presos polítics amazics i a tots els activistes del Moviment Democràtic Independent Amazic,

Nosaltres els membres de l’Associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh a Catalunya, anunciem a l’opinió pública el següent:

– El poble amazic comparteix amb el poble català la seva il·lusió de que algun dia sigui un estat lliure i independent.

La nostra solidaritat incondicional amb:

  • Els presos polítics de la causa amaziga, i amb tots aquells detinguts per causa de les seves idees, creences o el seu dret a l’expressió pacífica.
  • Les protestes socials que tenen lloc al Marroc, (Imidir, la població d’Anfgou, Ait Bouayach, Ait Baamran, Figuig i Marràqueix) i amb tots els altres aixecaments que viu la resta del món.
  • El recent proclamat estat de l’Azawad en la seva recerca d’independència i tots els altres pobles ansiosos d’alliberament i emancipació.
  • Totes les víctimes de l’exclusió i la marginació de tot el món.
  • El nostre homenatge i suport a la lluita de l’heroi poble amazigh a l’Àfrica del Nord, especialment a Líbia, a Tunísia i a l’Azawad
  • Exigim una vegada més la necessitat d’un alliberament immediat i incondicional dels detinguts amaziguistes Hamid Ouadouch i Mustapha Oussaya
  • Condemnem la continua repressió que pateixen els estudiants del Moviment Cultural Amazic pel règim marroquí.
  • Rebutjem les polititzades sentències contra els activistes rifenys, especialment Mohamed Jalloul, Així mateix exigim la seva llibertat.
  • Per últim, condemnem enèrgicament l’assassinat a París de les tres activistes kurdes i reafirmem el nostre suport absolut al poble Kurd i a totes les revolucions a l’Àfrica del Nord i de l’Orient Mitjà.