El poble Amazigh de Roses va celebrar l’entrada del seu Nou Any 2023

Diferents moments de la celebració del Yennayer del poble Amazigh al Teatre de Roses / Fotos:. David Terrones - Jaume Cusí

Celebració del Yennayer que es va portar a terme al Teatre Municipal de Roses

L’1 de gener, Yennayer en llengua amaziga, és el nom de la festa que el poble Amazigh, situat al nord d’Àfrica, celebra per celebrar l’entrada al Nou Any, uns dies després que ho fa el món occidental.
Tradicionalment, el Yennayer se celebra entre els dies 12 i 14 de gener, tot i que els amazighs residents fora del seu poble, a l’estranger, ho fan quan poden, però sempre en les dates més a prop d’aquests dies.

I aquest passat dissabte, 21 de gener, l’Associació Cultural Amazigh de Roses i  l’Associació Unió Germans del Món van portar a terme la celebració del Nou Any 2973.

Va ser una celebració, com sempre, de caire institucional amb la intervenció de les autoritats amazighes, com ara el president dels Amazighs de Roses, Ali Taouil, el president de Germans del Món, Nouradin laghzaui, la diputada d’ERC al Parlament de Catalunya, Najat Driouech; i les autoritats de l’Ajuntament de Roses, com el propi alcalde, Joan Plana, la regidora de Turisme, Montse Mindan i el portaveu de Lliures, Pere Gotanegra.
L’alcalde de Roses va dirigir, fins i tot, unes paraules en llengua amazigha, per destacar que “és un plaer poder ser avui aquí amb tots vosaltres celebrant l’any nou amazigh. La cultura amaziga és ja part del patrimoni col·lectiu de Roses. Una part més de la nostra societat, i com la cultura catalana, ha sobreviscut molts segles a molta gent que ha intentat enterrar-la. Però les cultures sobreviuen gràcies a la persistència de la seva gent. Persistirem junts”.
Unes paraules que van arrencar un fort aplaudiment per part de la comunitat amazigha que emplenava el teatre.

Una celebració que també el seu component cultural amb la presentació del llibre Que Al·là em perdoni per part de la seva autora, l’escriptora Laila Karrouch, l’actuació de músics amazighs residents als Països Baixos i al Marroc, així com d’altres provinents de la demarcació de Girona i la província de Barcelona, com ara l’Abdalkadar Ariaf, en Johan, l’Hicham, en Soufian, l’Ikram, en Maryam, l’Ilias en Momo.

“El Yennayer és una festa molt especial per a nosaltres, el poble Amazigh, per això em fa molt feliç poder tornar a celebrar aquesta festa que és tant important per a nosaltres, que ja forma part de la cultura de Roses”, va afirmar Ali Taouil,  

L’Associació Cultural Amazigh de Roses celebra el seu Yennayer a la Vila des del 2010.

Exit mobile version