El president de La Fageda, Cristóbal Colón, dubta del posicionament d’Europa respecte a la independència de Catalunya

Cristóbal Colón en un moment de la xerrada

Cristóbal Colón, psicòleg que va fundar, enguany fa 30 anys, la Societat Cooperativa La Fageda, va visitar Roses per explicar la seva experiència capadavant de l’empresa, que dòna treball a persones amb discapacitat intel·lectual i malalts mentals. i va donar la seva opinió sobre el procés cap a l’autodeterminació que està visquent Catalunya.

Cristóbal Colón en un moment de la xerrada

“Sóc Cristóbal Colón i vinc del manicomi amb 14 malalts perquè vull muntar una empresa”.

L’autor d’aquesta frase va ser-hi ahir a Roses per participar en el cicle de conferències “Propostes de país per a un nou temps”, endegat per l’Ajuntament de Roses.

Es tracta del fundador i president de la Societat Cooperativa La Fageda, Cristóbal Colón, que va parlar de la seva experiència al capdavant de la cooperativa i del procés d’independència de Catalunya. En aquest sentit, i després de deixar clar que no tenia “suficients dades per conèixer el desenllaç d’aquest procés”, va afegir que “Europa no està per la labor de la independència de Catalunya, té molts altres problemes a resoldre”.

La conferència sobre el procés d’autodeteminació va esdevenir en una xerrada-debat, on els assistents anàven plantejant al ponent sobre què pensava al respecte.

I Cristòbal Colón, donant la seva opinió “cassolana” va declarar que “actualment es viu un excès d’eufòria a Catalunya. Una eufòria arran de la magnitud de la manifestació de l’11 de setembre, que va ser un èxit perquè ningú va provocar aldarulls. Va ser molt pacífica, això és tot un èxit”. Així mateix, el president de La Fageda va dir que està aflorant “aquest sentiment històric que es veu a la cara de la gent. I amb la crisi actual la gent necessita agafar-se a alguna cosa,  però l’eufòria no deixa veure les pespectives de la realitat”. I aquesta realitat, segons el psicòleg i empresari Colón, és que Europa, pot ser, no doni el recolzament per a la creació d’un estat pròpi a Catalunya.

 

Societat Coopetativa La Fageda

Amb la frase que inicia aquesta informació, la va pronunciar, ara fa 30 anys, Cristóbal Colón al despatx del llavors alcalde d’Olot, Joan Sala. Una presentació al batlle de la capital de La Garrotxa que va ser la llavor de l’actual Societat Cooperativa La Fageda, una empresa dedicada principalment a l’elaboració de iogurts, situada al ben mig de la Fageda d’en Jordà, i que amb finalitats socials dòna treball a persones amb discapacitat intel·lectual o malalties mentals cròniques. Al voltant de 300 persones d’aquest col·lectiu treballen en aquesta cooperativa. Persones que amb la seva discapacitat intel·lectual, paradoxes de la crisi actual, són els que mantenen, en molts casos, a la seva família.

Cristóbal Colón va explicar, després de la projecció d’un video de la Cooperativa La Fageda, l’ajuda que ofereix a un determinat col·lectiu de la societat, amb discapacitats intel·lectuals o amb trastorns mentals, a través de la seva integració laboral i social.

En aquest sentit, Colón va afirmar abans de la seva exposició, que “ara que estem en època de vaques flaques, però també quan estavem en temps de vaques grasses, la societat no s’ha preocupat gaire per uns col·lectius que necessiten ajuda, i la nostra feina és aquesta, millorar la vida d’aquestes persones”.

La Cooperativa La Fageda enguany fa 30 anys de la seva obertura, tres dècades millorant la vida del discapatcitats intel·lectuals, “quan coloques a la gent amb les condicions adequades perquè tregui les seves capacitats, ho acaba fent”, aquesta afirmació és, si més no, l’esència de l’èxit del projecte de La Fageda.