La guia l’Avinguda del vi i de l’oli de l’Empordà, iniciativa impulsada des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb el suport de la Diputació de Girona i tretze municipis de la comarca, es va presentar a Capmany
L’espai Vi-Vent de Capmany ha acollit avui la presentació de la guia de l’Avinguda del vi i de l’oli de l’Empordà, una iniciativa impulsada des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb el suport de la Diputació de Girona i tretze municipis de la comarca, que té per objectiu posar en valor el turisme enogastronòmic del peu de l’Albera.
A l’acte hi ha participat Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya; Míriam Lanero, diputada de la Diputació de Girona; Joan Fuentes, alcalde de Capmany; Agustí Badosa, president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Pere Casellas, vicepresident del CCAE i president d’Empordà Turisme; Pep Pallarols, regidor de cultura de Capmany, entre altres autoritats.
El vicepresident i conseller comarcal de Turisme del Consell Comarcal, Pere Casellas, ha recordat la importància dels projectes transversals impulsats des de les administracions públiques, dient que “aquest és un projecte transversal impulsat des de l’administració pública, que fa palès el nostre compromís amb la protecció del valor patrimonial del territori. Un projecte que ha comptat amb l’estreta col·laboració d’ajuntaments, cellers i cooperatives, així com la Diputació de Girona i el suport de la Generalitat de Catalunya”.
La diputada Míriam Lanero, per la seva part, va destacar que “des de la Diputació de Girona apostem per aquest nou producte turístic de referència, que pot representar un pas important cap a la desestacionalització del turisme a la comarca. Alhora, ha de contribuir a enfortir l’oferta d’enoturisme i oleoturisme ja existent al territori, al mateix temps que impulsa el desenvolupament econòmic dels municipis implicats i del seu entorn”.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va cloure l’acte felicitant la proposta per la seva “perspectiva comarcal” i va destacar que “perquè les coses funcionin, hem d’aixecar la vista i mirar un àmbit territorial més gran”. En aquest sentit, va remarcar que “és un projecte realista i al mateix temps ambiciós, que té voluntat de posar en valor un patrimoni molt valuós” de la comarca de l’Alt Empordà.
Així mateix, el cap de l’executiu va assegurar que “el vi i l’oli són una magnífica targeta de presentació, vinculats a la nostra manera de ser, a la nostra manera d’entendre i de viure en el territori, a la nostra gastronomia”, per afegir que “el vi i l’oli són magnífics ambaixadors de Catalunya, com ho és tota la gastronomia catalana”.
Finalment, el president Illa va voler subratllar el paper del món local i el compromís del Govern amb tots els municipis, afirmant que “Catalunya és tot el territori i tot tipus de municipis, grans, petits, mitjans. Tot compta. Tota pedra fa paret. I el país és de tots i per a tots. I aquest Govern té la voluntat de treballar per tothom”, va concloure.
La primera fase del projecte de l’Avinguda del Vi i l’Oli de l’Des deEmpordà consta de l’edició de la guia que promou els elements enogastronòmics, culturals i patrimonials d’aquesta zona, que concentra el el 80% de les vinyes i el 45% de les oliveres que hi ha a la demarcació de Girona, i que es troba unida per la carretera GI-602, GI-603, GI-604 i GI-610.
A més, s’ha elaborat nous elements com les passejades entre vinyes i les vinyes o olivars singulars de cada municipi, i la localització de la venda i tast de vins i olis.
En una segona fase, que s’iniciarà a la tardor es senyalitzarà tota aquesta oferta a cadascun dels municipis. I en una tercera, s’adequaran les rutes pedalables a l’entorn de l’avinguda.
Aquesta iniciativa pretén suposar un impuls turístic a través de l’enogastronomia, per aquests municipis amb una àmplia tradició en l’elaboració de vins i olis.