“El procés participatiu és inimpugnable”, diu a Roses el magistrat Santiago Vidal

Conferència de Santiago Vidal a Roses

Santiago Vidal va convocar més de 200 persones al Teatre de Roses

El jutge Santiago Vidal va tancar el cicle de conferències de Roses ‘Propostes de País per a un nou temps’ abans del 9N

Conferència de Santiago Vidal a Roses
El jutge Santiago Vidal durant la conferència que va oferir al Teatre de Roses

El magistrat Santiago Vidal, que va voler ser inhabilitat pel Consell General del Poder Judicial, CGPJ, sense aconseguir-ho, per participar en la elaboració d’una constitució de Catalunya, va ser el darrer ponent abans del 9N del cicle de conferències, organitzat per l’Ajuntament de Roses, ‘Propostes de País per a un nou temps’. El jutge durant les seva ponència va afirmar que “la meva opinió jurídica és que tal i com està convocat en aquest moments l’acte de participació, que no és una consulta, sinó un acte de participació del ciutadans de Catalunya, és inimpugnable”. Tot i això, va assenyalar “demà (per avui), el Consell d’Estat farà un dictamen i el govern decidirà divendres en el consell de ministres si es presenta un recurs, però si aquest dictamen es basa en termes terminis jurídics serà negatiu i per tant el Consell d’Estat, com a òrgan consultiu que és, recomani al govern que no presenti recurs, perquè molt probablement el Tribunal Constitucional no l’hauria d’admetre a tràmit”.

Santiago Vidal va destacar que és important participar el 9N afirmant que “per sota de 2 milions de persones, en quan a xifres de participació, penso que no estarem a l’alçada del que el futur ens demana”.

Constitució Catalana llesta al gener de 2015

L’esborrany dels 97articles la futura constitució catalana realitzat per 10 juristes, entre d’ells el propi Santiago Vidal està pràcticament acabat, el qual durant els dos propers mesos, novembre i desembre, el sotmetran a revisió “amb la participació d’experts en economia, educació, medi ambient i sanitat ens ajudin a confeccionar el document final”, per tal que al gener el puguem fer públic perquè la societat el pugui llegir i fer, durant sis mesos, les esmenes que cregui convenient”.

“No tinc por, però si preocupació”

Conferència de Santiago Vidal a Roses
Santiago Vidal va convocar més de 200 persones al Teatre de Roses

En resposta als mitjans de comunicació sobre si el magistrat té por de noves represàlies contra la seva persona per part del govern espanyol,  va afirmar que no té “por, però sí preocupació, preocupació per la deriva cada vegada més reaccionaria, més conservadora del govern central de no permetre ja ni tan sols que un pensi, escrigui i publiqui. És censura, és no respectar el dret a la llibertat d’expressió i això és un flac favor al sistema democràtic”.

Cal destacar que la conferència impartida pel magistrat sota el títol ‘Com serà la constitució catalana’ es va portar a terme a l’amfiteatre i no al vestíbul del Teatre de Roses com ve sent habitual degut a la gran quantitat de gent que va assistir per sentir les paraules de Santiago Vidal.