El PROCICAT aprova noves mesures per contenir l’epidèmia de COVID-19 a Catalunya

Coronavirus

Noves mesures que entraran en vigor el dia 7 de gener i es mantindran durant 7 dies

El PROCICAT, dirigit pels Departaments de Salut i Interior, ha aprovat aquest matí que, en l’actual context de major incidència de la COVID a Catalunya, cal revisar les mesures de prevenció i control vigents i dur a terme una nova escalada.

De fet, a poc de finalitzar el període nadalenc, la situació epidemiològica a Catalunya ha experimentat un empitjorament generalitzat, en el sentit que creix la velocitat de propagació del virus (que se situa ara en l’1,27), i augmenta el risc de rebrot (que se situa ara en 500).

Les noves mesures aprovades entraran en vigor el proper dijous dia 7 de gener i tindran una vigència de 10 dies. No obstant, com sempre, seran avaluades contínuament per tal de garantir si ajuden a aconseguir un punt d’inflexió en la tendència actual i a frenar la corba pandèmica.

Mobilitat limitada al municipi tota la setmana

En primer lloc, pel que fa a la mobilitat personal, es limita al perímetre municipal durant tota la setmana, amb les mateixes excepcions que per a l’entrada i la sortida de Catalunya, si bé es permet la realització d’activitats físiques i esportives individuals entre municipis limítrofs. En conseqüència, se suspèn en aquest moment l’autorització de desplaçaments entre l’Alt Urgell i Andorra per part de les persones residents en ambdós territoris.

Trobades familiars de 6 persones com a màxim

En segon lloc, les trobades familiars i/o socials es permeten sempre que no se superin les 6 persones, llevat que siguin convivents, i no suposin la confluència de més de dues bombolles de convivència. A aquestes mesures obligatòries s’afegeix la recomanació que les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent els domicilis, es limitin tant com sigui possible i, en tot cas, fonamentalment a les visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència. 

Comerços no essencials tancats els caps de setmana

En tercer lloc, se suspèn l’obertura al públic dels locals i establiments de comerç minorista de més de 400 metres quadrats, i dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Els que tenen una superfície útil de venda igual o inferior a 400 metres quadrats només poden romandre oberts només de dilluns a divendres, per evitar la major afluència que es dona en cap de setmana. Es manté la limitació de l’aforament al 30% de l’autoritzat i també la resta de mesures organitzatives de seguretat. S’exclouen d’aquestes previsions els establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials. 

Cultura i hoteleria igual que fins ara

La cultura i la restauració mantenen les mateixes restriccions que fins ara. L’horari d’obertura al públic de les activitats permeses en cap cas podrà superar la franja entre les 6 i les 21 hores, en general; no obstant, sí podrà arribar fins a les 22 hores en cas d’activitats culturals i per a la recollida a l’establiment en els serveis de restauració, i fins a les 23 hores per a serveis de restauració a domicili. 

Pel que fa als equipaments esportius, es preveu el tancament dels que es troben ubicats en espais tancats, a excepció de les piscines, l’ús de les quals se sotmet també a condicions especials de control. Només es podrà fer esport a l’aire lliure.

Activitats extraescolars limitades al grups bombolla 

També se suspenen les activitats del lleure infantil i juvenil i se suspèn majoritàriament el desenvolupament de les activitats extraescolars, que es limiten a aquelles que es realitzin en el centre escolar i en què participin exclusivament alumnes del grup bombolla definit per a l’activitat lectiva.

Per últim, se suspenen les activitats de cultura popular i tradicional, incloses les de caràcter esportiu. També s’ajornen les competicions esportives, a excepció de les oficials d’àmbit estatal, internacional i professionals que s’han de celebrar sense assistència de públic.