Mes de paraules

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de Girona ja ha diagnosticat 855 tumors

La participació de les dones ha augmentat un 44,31% des de la primera ronda

prevencio_cancer_mamaL’Oficina Tècnica del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama (PDPCM) de la Regió Sanitària de Girona ha presentat aquest matí els últims resultats del Programa en el marc de la jornada específica que se celebra cada any sobre el tema i que avui, en la seva tercera edició, ha tingut lloc a l’Hospital de Blanes.

EL PDPCM és un programa del Departament de Salut que té com a objectiu principal detectar el càncer de mama en les fases inicials, abans que se’n presentin els símptomes, quan és més fàcil tractar-lo i curar-lo. El Programa convida totes les dones entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia gratuïta cada dos anys. La prova consta de dues projeccions i doble lectura, amb uns controls de qualitat tant des de la vessant dels mamògrafs com dels lectors. En el cas específic en què no hi ha acord, es recorre a una lectura de consens per ajudar al diagnòstic. Si és necessari, es procedeix a practicar  proves complementàries (mamografia ampliada, ecografia, puncions, etc.) per ajudar a un millor diagnòstic. En el moment que els resultats no indiquen cap anomalia, s’informa a la usuària i se la cita de nou als dos anys de la pràctica de mamografia.

Les dades

Concretament, segons les dades presentades avui per l’Oficina Tècnica del PDPCM de la Regió, la participació de dones en el programa ha augmentat un 44,87% des que el Programa es va posar en funcionament, passant de 26.639 dones cribrades en la primera ronda (2001-2002) a 48.317 dones cribrades en la última ronda analitzada (2010-2011). En el seu conjunt, han participat en el Programa un total de 191.681 dones i s’han diagnosticat al llarg d’aquests deu anys, 855 càncers (4,45 per cada 1.000 dones cribrades).

Durant els últims dos anys (2010-2011) o última ronda del Programa han estat cridades a participar un total de 71.299 dones, de les quals hi han participat un 67,7% . Del conjunt de dones que s’han fet una mamografia (67,7%), gairebé el 8,92 % han requerit una prova complementària. Durant aquest últim període s’han detectat un total de 181 càncers, xifra que representa un 3,82 càncers per cada mil dones cribrades. Un altra dada a destacar és que la cobertura del Programa arriba al 80,70%. Aquestes dades són equiparables a les de la resta de Catalunya.

La importància del diagnòstic precoç

Com abans es diagnostiqui el càncer de mama, millor, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials i a les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients. Es pot fer un tractament quirúrgic conservador (tumorectomia), i segons el tipus histològic, amb un tractament amb quimioteràpia o radioteràpia, el càncer es pot curar. Es calcula que ens darrers anys la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i un 35%. La supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 85%.

La III jornada del PDPCM a la RSG

La jornada, inaugurada pel doctor Enric Avendaño, director mèdic de la Corporació de Salut Maresme i la Selva i del doctor Miquel Carreras, coordinador del PDPCM a Girona i director assistencial de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), ha comptat també amb la intervenció d’experts en la temàtica: Montserrat Puig, becària predoctoral de la Unitat d’Epidemiologia i registre de càncer de Girona (UERCG) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), que ha parlat sobre el valor pronòstic dels subtipus moleculars de càncer de mama i la tendència de la incidència del carcinoma en càncers de mama incipients; Carme Alemany, supervisora de la Unitat de Pal·liatius i Convalescència de l’Hospital Santa Caterina que ha exposat l’experiència d’una dona afectada de càncer de mama detectat dins el Programa; i el doctor Joan Albanell, responsable de la Unitat Radiològica de Cribratge de l’IAS i cap del Servei de Diagnòstic per la Imatge d’IAS, que ha realitzat una valoració sobre diferents aspectes tècnics del Programa. El doctor Rafael Marcos-Gragera, epidemiòleg de la UERGC, ha presentat un estudi sobre el càncer d’interval, component per al control de qualitat dels programes de cribratge. El delegat territorial de Salut a Girona, doctor Josep Trias, i la doctora Núria Constants, directora gerent de la Corporació de Salut del Maresme i al Selva han estat els encarregats de clausurar la jornada.