Mes de paraules

El projecte Itinerànnia vol potenciar el senderisme transfronterer

Itinerànnia
Un moment de la jornada celebrada a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Empordà

Es va organitzar una Jornada sobre el senderisme transfronterer a la seu del Consell Comarcal

Itinerànnia
Un moment de la jornada celebrada
a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà

El projecte Itinerànnia, amb el suport del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, en el marc de les Subvencions Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer, va organitzar el passat divendres, 7 de novembre, una jornada transfronterera al Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Hi van assistir 35 representants del territori fronterer franco-català entre alcaldes, regidors, tècnics de turisme i responsables de projectes a l’entorn del senderisme.

A la primera part de la jornada es va presentar la xarxa de senders Itinerànnia: l’inici, el model, la metodologia i l’òrgan de gestió, les eines de promoció i finalment l’impacte econòmic que està generant a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. Al final de la presentació es van explicar els reptes de futur que es planteja aquest projecte.

La segona part, en format de taula rodona, va permetre conèixer quina és la senyalització en senderisme que s’utilitza a la regió francesa i com es fa la gestió dels camins i la promoció. També es van explicar més detalls de tres projectes que ja treballen o han treballat en matèria transfronterera: el Rando Pirineus a la Cerdanya, el projecte dels camins de l’exili i un pre-projecte que s’està treballant a l’Albera.

El coneixement de totes aquestes experiències va demostrae als assistents a la jornada que existeixen grans i petites iniciatives que treballen en la mateixa direcció i que cal aprofitar l’existència dels nous fons de finançament europeus per ser capaços de buscar les sinergies entre uns projectes i altres, entre uns models i altres. En aquest sentit es va evidenciar que l’objectiu ha de ser engegar un projecte futur en benefici dels senderistes, però també de tots els turistes, oblidant les ratlles administratives dibuixades als mapes i ser capaços d’oferir-los una oferta més global.

La tercera part, com a cloenda de la jornada, va ser una presentació a càrrec de Josep Capellà, de DCB Turisme i Desenvolupament Local, d’una ponència sobre l’evolució dels mercats i l’oportunitat que suposa el nou període de fons estructurals. Capellà va fet èmfasi en l’enfoc als mercats, subratllant de nou que “estem treballant en la direcció correcta però cal sumar iniciatives, buscant ser més atractius en els mercats internacionals i ser capaços de cobrir la demanda dels turistes”.