Programa Reallotgem

El PSC reclama al Govern que prioritzi la construcció de l’escola Montserrat Vayreda a Roses

Col·legi Montserrat Vayreda de Roses
Barracons on s'ubica el col·legi Montserrat Vayreda de Roses / Foto: arxiu

La portaveu del PSC a l’Ajuntament, Magda Casamitjana, assegura que Roses té prop de 3.500 alumnes per escolaritzar, des d’infantil a secundària

CEIP Montserrat Vayreda
CEIP Montserrat Vayreda / Foto: Arxiu

La diputada del PSC al Parlament de Catalunya, Marina Geli, ha denunciat avui a Roses els dos anys d’inversions nul·les del Govern de CiU a la ciutat en matèria d’educació i ha exigit a l’executiu català que no freni les inversions pendents a Roses”. Geli ha requerit al Govern que elabori un pla d’inversions 2013-2020 que prioritzi la construcció de l’escola Montserrat Vayreda”. Les demandes estan recollides en una proposta de resolució que la diputada ha presentat a la Comissió d’Ensenyament i Universitats.

La parlamentària socialista ha recordat que l’escola Montserrat Vayreda funciona amb mòduls prefabricats des de fa cinc anys, malgrat que els terrenys del nou centre estan adjudicats i cedits al Departament d’Ensenyament. Actualment s’està redactant el projecte, però el PSC tem que les retallades endarrereixin encara més la seva execució. Atès que Roses compta amb un alt índex de població per escolaritzar i les retallades ja estan afectant la qualitat de l’educació, l’equitat en l’accés i l’atenció a la diversitat, no podem ajornar més temps la construcció del Montserrat Vayreda ha assegurat Geli.

La diputada del PSC també ha alertat del perill que la crisi econòmica suposa per a la nutrició dels més petits. Els centres educatius de tot Catalunya estan constatant casos d’insuficiència nutritiva en els infants que, a més d’un evident risc per a la salut, suposen un element de desigualtat social i d’oportunitats futures, ja que la desnutrició té una incidència directa en el procés d’aprenentatge i en el rendiment. Per aquest motiu, en la proposta de resolució presentada al Parlament, Geli reivindica que el Departament d’Ensenyament garanteixi un àpat al migdia a tots els nens, nenes i joves de Roses, mitjançant un sistema de beques de menjador.

Per la seva banda, la portaveu a l’Ajuntament de Roses, Magda Casamitjana, ha assegurat que Roses és una de les poblacions que més ha patit les retallades en educació dels darrers dos anys. Segons la socialista, en el municipi de l’Alt Empordà la població en edat d’escolaritzar ha crescut i ja tenim prop de 3.500 alumnes mentre el Govern de la Generalitat elimina professionals i recursos”.

A més, ha explicat Casamitjana, les retallades han suposat la pèrdua de més de deu professionals als centres educatius. Per contra, mestres i professors han hagut de fer front a un augment del nombre d’alumnes d’entre el 5% i el 10%. Igualment, durant el curs que ara finalitza, el pla d’autonomia de centres va quedar sense dotació econòmica, fixada anteriorment en 8.300 euros per escola o institut. En la mateixa línia, Magda Casamitjana ha subratllat que cap família s’ha beneficiat de les beques de material i que també s’ha retallat en els serveis de neteja dels centres”. La reducció de personal en serveis educatius externs han provocat una disminució de les hores dedicades a la detecció i tractament de l’alumnat amb necessitats educatives especials.

Però a les retallades s’hi suma el retard del cobrament de les beques. En alguns casos, el deute es remunta ja al mes de setembre de l’any passat i genera forts desequilibris econòmics a les escoles, les AMPA i les empreses de menjador. A més, els canvis en la política de substitucions han deixat els alumnes de Roses amb 990 hores en el darrer curs escolar, un temps en què no s’han dut a terme les tasques programades, les classes o les activitats de suport.

Actualment a Roses hi ha dues llars d’infants: el Cavaller del Mar i el Franquet; quatre centres de Primària: les escoles Montserrat Vayreda, Narcís Monturiol, Els Grecs i Vicens Vives; i dos instituts de secundària: l’Illa de Rodes i el Cap Norfeu. També disposa d’un centre concertat, l’Escola Empordà, que escolaritza nens d’infantil, primària i secundària. Les últimes inversions en matèria d’educació a Roses han estat: la nova llar d’infants El Franquet (2008), al costat de l’Escola Jaume Vicens Vives; la seva posterior ampliació (2010); l’ampliació dels instituts Illa de Rodes (2007) i Cap Norfeu (2011).