Suquet de peix de Rose

El resultat del 28M constata l’ampli rebuig del territori al macro polígon eòlic marí

L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí considera que els ciutadans han llençat a través de les urnes un toc d’alerta als governants perquè canviïn el rumb de la transició energètica

L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí – que aplega una quarantena d’entitats empresarials i conservacionistes- considera que els resultats de les eleccions municipals del passat 28 de maig demostren que el territori rebutja àmpliament el macro polígon eòic marí que es vol construir en l’àmbit del Golf de Roses i la Badia de Pals. L’entitat manté que els ciutadans majoritàriament han votat NO als projectes per industrialitzar el mar de l’Empordà i això ha quedat reflectit en els resultats de les  principals poblacions afectades pels macro projectes on els candidats guanyadors s’havien pronunciat de forma contundent en contra del macro projecte:  Torroella de Montgrí, amb el candidat d’UPM Jordí Colomí, que ha mantingut els 6 regidors que tenia; Begur, amb la candidata de Sempre per Begur Maite Selva, que ha passat de 3 a 5 regidors; Pals, amb el candidat de Junts per Pals Carles Pi, que ha passat de 5 a 7 regidors; i  Cadaqués, amb la candidata de Fem Cadaqués Pia Serinyana, que ha passat de 4 a 7 regidors.  A Castelló d’Empúries, la candidata d’ERC Anna Massot, que en els dies previs a les eleccions s’havia manifestat en contra de la macro instal.lació, ha estat la llista més votada amb 5 regidors.  En canvi a Roses, arran del 28 M el candidat d’ERC, Joan Plana, que va manifestar que calia buscar complicitats i aliats més enllà de l’Empordà per evitar la seva implantació, ha quedat fora de l’alcaldia, tot i guanyar les eleccions.
Per altra banda, Tots per l’Empordà que també s’ha manifestat clarament en contra de la macro instal.lació, ha vist augmentar el seu nombre de representats, de 34 n’ha passat a 79.

Malgrat que probablement no sigui l’únic condicionant dels resultats electorals, però sí el més important, Stop Macro parc eòlic marí manté que els votants han llençat a través de  les urnes un misssatge molt clar i un toc d’alerta perquè els governants dels seus municipis canviïn el rumb de la transició energètica i ho facin amb un model descentralitzat, que tingui en compte els ciutadans, que no afavoreixi només als oligopolis i que sigui més respectuós amb la biodiversitat i les activitats que s’hi desenvolupen al territori afectat.

A més, cal destacar que la consellera Teresa Jordà, una ferma partidària del macro parc eòlic marí,  ha cessat en el marc de la crisi de govern produïda a la Generalitat. L’entitat espera que el recent canvi al capdavant del departament d’Acció Climàtica serveixi perquè el nou conseller demostri més sensibilitat amb les demandes del territori pel que fa a la implantació de les renovables.

Recurs admès a tràmit

Stop Macro parc eòlic marí reitera que es tracta d’un projecte que marcarà el futur de l’Empordà i que, si tira endavant, provocarà greus afectacions a la biodiversitat d’una de les zones més fràgils de la Mediterrània des del punt de vista ecològic, i també en les activitats que s’hi desenvolupen, sobretot el turisme. L’Associació està convençuda que guanyarà la batalla als tribunals a tavés del recurs contenciós administratiu presentat davant el Tribunal Suprem conjuntament amb  l’entitat IAEDEN-Salvem l’Empordà, que ja ha estat admès a tràmit.

En el recurs les entitats al·leguen:

  • Irregularitats en el procés.
  • Infracció del principi de cautela i l’establiment de zonificacions per a la implantació de l’energia eòlica sense respectar els criteris i principis de protecció de la biodiversitat.
  • Infracció de la coherència i integritat de la Xarxa Natura 2000 i la vulneració del régim de protecció de la Xarxa Natura 2000 establert en la Directiva d’Habitats en la llei 42/2007.
  • Falta de motivació adequada i suficient de les seves zonificacions.
  • La infracció dels principis de planificació de la llei 41/20210 de 29 de desembre de protecció del medi marí.
  • Defectes i insuficiències en la avaluació ambiental i en els tràmits de consulta pública i participació ciutadana.

Així mateix s’ha impugnat la zonificació de la LEBA-1 per ser inadequada i incompatible amb els excepcionals valors naturals i ambientals marins presents a l’àrea i amb la seva conservació, així com per trobar-se en un entorn envoltat d’espais protegits, de Xarxa Natura 2000 francesa i tractar-se d’una zona que comptava amb un règim d’exclusió a l’Estudi Estratègic Ambiental del litoral espanyol per a la instal·lació de Parcs marins de 20 d’abril de 2009. També s’ha impugnat l’arbitrarietat i la manca de justificació de la delimitació del polígon LEBA-1. Es sol.licita que s’ordeni la zonificació de l’espai com a zona d’alt potencial per a la conservació de la biodiversitat amb prohibició d’implantació de l’energia eòlica, tal i com es va fer a la planificació del 2009.

Les entitats reiteren la crida als ciutadans perquè col·laborin econòmicament en la batalla judicial a través dels respectius comptes corrents que es poden trobar als webs de les entitats.