Mes de paraules

El rosinc Joan Mas exposa les seves obres a la Ciutadella a benefici de la Fundació Roses contra el Càncer

Del 20 al 28 de setembre l’espai cultural de la Ciutadella acollirà una vintena d’obres del retolista rosinc Joan Mas

RetolArt
Joan Mas treballant en una de les seves obres

Trenta dels seus 49 anys els porta treballant Joan Mas com a retolista. Li agrada l’art de la pintura, “jo havia de ser pintor quan era jove, però em vaig anar cap a la línia de la retolació, ha assenyalat l’artista. I des dels 19 s’ha dedicat a aquest món amb el qual, des de llavors, es guanya la vida. O sigui, que alguna cosa ha de saber respecte aquesta professió. I en sap. I molt. Tant, que un rosinc com ell, que anava per a pintor i va acabar com a retolista, ha finalitzat fent de la seva professió un art. I aquest art el vol mostrar ara a la Ciutadella de Roses en una exposició, “ja fa temps que vull fer coses per mostrar el que faig, i ara ha arribat el moment”.
I aquest moment, en concret, arribarà aquest dia 20 de setembre, quan es inaugurarà l’exposició RetolArt a l’espai cultural de la Ciutadella.
Una mostra, a més solidària a benefici de la Fundació Roses contra el Càncer, ja que els ingressos derivats de la venda de les obres es destinaran íntegrament a la Fundació Roses contra el Càncer.

Pintures, escultures i un audiovisual
RetolArt inclou una vintena de peces de Joan Mas, “la majoria són pintures, però també hi ha escultures i un audiovisual”, especifica l’artista. Una projecció en vídeo on es mostra el ‘making off’ de les obres mentre les estava realitzant. Dues persones l’anaven fotografiant en un dia o moment qualsevol mentre ell treballava en els seus quadres o figures.
En total es van fer prop de 1.000 fotografies, “que un cop fet el muntatge s’ha quedat en unes 40 o 50 imatges”.

L’exposició romandrà a la Ciutadella fins al 28 de setembre.

Joan Mas i RelolArt

RetolArtLa formació tècnica i l’experiència professional de Joan Mas s’ha desenvolupat al llarg dels darrers decennis en el camp de les arts gràfiques i del disseny orientat, de forma prioritària, cap al camp de la retolació. L’artista parteix d’aquest camp expressiu, que coneix en tota la seva complexitat, i el transfigura a través de la creació artística.

L’obra de Joan Mas suposa una singular aposta artística que sorprèn i fascina al públic que per primera vegada la descobreix. La fusió de tècniques diverses, l’omnipresent presència dels números, l’estranya i desconcertant barreja de rigor, mestratge i passió provoca, en aquells que s’hi apropen, una experiència carregada d’admiració i d’interrogants. Recollint l’herència del pop-art dels anys seixanta i de la iconoclàstia avantguardista, Mas descol·loca al públic en emprar uns elements -el rètol i la seva tècnica d’elaboració- que s’integren en l’ escenari vital, però que són deconstruïts i reinventats en saber utilitzar-los per expressar emocions i vivències complexes.

En l’obra de Mas es produeix una estranya metamorfosi: barrejant una depurada tècnica pròpia del camp expressiu comercial i expressant-se a través dels números, aconsegueix traspassar emocions.