El rosinc Josep Mª Barbachano fa l’Iron Man en solitari entre Roses, Empuriabrava i Figueres

La Iron Man en solitari de Josep Mª Barbachano
Diferents moments de la Iron Man de Josep Mª Barbachano: quan va sortir de l'aigua per agafar la bici, corrents acompanyat d'altres atletes i quan la va finalitzar a les 8 del vespre

Va estar 8 mesos entrenant-se per disputar l’Iron Man de Barcelona i en suspendre’s per la Covid-19 Josep Mª Barbachano va decidir fer-la en solitari per l’Alt Empordà

Josep Mª Barbachano és una atleta de Roses. Corre per afició. “Des de ben petit sempre he fet esport”, especialment atletisme. I va començar a córrer per aconseguir un dia fer una marató, i quan va fer unes quantes com a soci del Club Atletisme Roses “i ja les tenia per la mà” es va proposar disputar triatlons en les seves diferents disciplines, entre d’elles la Sprint (0,750 km Natació, 20 km Ciclisme, 5 km Cursa a Peu) i l’Olímpica (1,5 km Natació, 40 km Ciclisme, 10 km Cursa a Peu).

Però Barbachano no en tenia prou, i es va proposar fer una Iron Man, és a dir, nedar 3.86 km, pedalar 180 km i córrer 42,2 km. Una prova extrema que per assolir-la amb èxit s’ha de completar en un temps màxim de 17 hores.

I deu anys portava Josep Maria amb aquest objectiu donant-li voltes al cap. Però, el problema, però per a ell radicava en poder entrenar per assolir la preparació adient per disputar una prova d’una exigència física i mental tant extrema, ja que “la meva feina, que m’ocupa 10 hores durant 6 dies a la setmana, és incompatible amb fer un entrenament per preparar un Iron Man”. Sí, perquè la seva jornada laboral és de 9 del matí a 9 del vespre, amb les 2 hores de descans corresponents per menjar. Però, aquestes dues no les podia utilitzar per entrenar-se per simple qüestió de supervivència, perquè si les dedicava a entrenar quan menjaria? “Llavors vaig decidir llevar-me d’hora per entrenar de 5 a 8 del matí sis dies a la setmana”.

I el motiu d’aquest sacrifici de llevar-se tant d’hora 6 a dies a la setmana és que es va inscriure per la Iron Man de Barcelona, que s’havia de disputar el passat diumenge, 4 d’octubre.

Així, va començar al passat mes de febrer, i dirigit per un entrenador nacional de Triatló, David Viudez i controlat també per un dietista, els entrenaments per preparar-se per la Iron Man, alternant la natació, el ciclisme i l’atletisme fins que va arribar l’estat d’alarma de la pandèmia, que va decretar el confinament, per la qual cosa “ vaig haver de continuar l’entrenament a casa, però només corrents amb un cinta, i fent bicicleta amb un rodillo, ja que de natació, evidentment, no vaig poder fer”.

I quan s’havia sacrificat durant 8 mesos per anar ben preparat a la Iron Man de Barcelona, la prova finalment es va suspendre a causa, com no, de la Covid-19. “Menys mal que em van dir que la inscripció, que té un cost de 600 euros, me la guarden per l’any vinent, per això és el de menys perquè no sé si l’any que ve la podré fer, l’important era que tant d’esforç per compaginar la feina amb els entrenaments no havien servit de res, i llavors vaig decidir que faria l’Iron Man jo sol, aquí a Roses”.
I la seva decisió la va posar en coneixement dels seus companys i socis tant del Club Atletisme Roses com del Club Triatló Tramuntana de Figueres, que van esdevenir una important ajuda per completar la Iron Man.

Diuemge, 4 d’octubre, la Iron Man de Josep Maria Barbachano en solitari

I a les 8 del matí del passat diumenge, 4 d’octubre, es va llençar a l’aigua de la badia de Roses, tot just on és l’aparcament de l’Hotel Marítim, per nedar fins a la bocana de Santa Margarida i tot seguit anar fins a l’espigó de la Riera Ginjolers per tornar al punt de partida i completar així 3.876 metres nedant en un temps de 1 hora, 18 minuts i 13 segons. Sense pausa, es va dirigir al seu cotxe, estacionat a l’esmentat aparcament, per posar-se el mallot i el culotte de ciclista, i iniciar la prova de 180 km en bicicleta, per la qual cosa va haver de fer el trajecte Roses-Figueres 6 vegades més 1 de Roses-Empuriabrava per completar la distància total de 180 km.   

I arribat un altre cop a l’aparcament, va deixar la bici i es va posar a córrer la marató. Una distància que va fer anant 4 vegades fins a Empuriabrava, per arribar per últim cop a Roses a les 8 del vespre, 12 hores justes després d’haver iniciat la prova,  i com el temps màxim per fer-la és de 17 hores, Josep Maria Barbachano va assolir amb escreix el seu objectiu de completar amb èxit un Iron Man.

Un temps que el va emplenar de satisfacció a l’atleta de Roses “perquè s’ha de tenir en compte que no estava en competició, la qual cosa vol dir que no hi ha una organització darrera els atletes, on l’espai de transició entre natació, bici i marató està tot preparat, i a on durant el recorregut hi ha punts on pots beure aigua i prendre gels, i jo vaig haver de portar una ampolla d’aigua a la mà tota l’estona durant la marató”.

Content per haver aconseguit el seu objectiu i agraït a les persones que “em van ajudar a aconseguir-ho, durant la natació va nedar un company amb mi per si succeïa quelcom problema, en la prova de ciclisme, fins al km 100, van venir a pedalar amb mi 3 o 4 companys més, i durant la marató, tant els companys del Club Atletisme Roses, com en Tribu Fernández, Dona Olivas i Bea, com del Club Tramuntana de Figueres, com en Jonathan, l’Albert, la seva xicota, Paco Abarca, Diego Ribau o en Nico  van córrer amb mi un munt de quilòmetres en diferents moments i trams de la prova”.

En total, Josep Maria Barbachano, va completar 226 km i 49 metres en 12 hores i 58 segons “molt bé de forma, em sentia bé al final de la prova a diferència d’altres triatlons, que estava 3 dies després per recuperar-me”.

I dilluns, 5 d’octubre, a les 9 hores ja hi era a la feina.