Programa Reallotgem

El rosinc Mateu Casañas presenta un primer llibre del Disfrutar amb 6 kg de contingut reivindicant la “cuina d’avantguarda”

Primer llibre del restaurant ‘Disfrutar’
La primera presentació del llibre Disfrutar Vol. 1 va tenir lloc ahir a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona amb la presència de Mateu Casañas (copropietari del restaurant), Francesc Guillamet (fotògraf del llibre) i Dolors Vidal (directora de la Càtedra)

Una selecció de 116 receptes i la història inicial del restaurant barceloní Disfrutar, amb dues estrelles Michelin, marquen el primer volum

La Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona va presentar, ahir dilluns a Girona, el primer llibre del restaurant Disfrutar. Es tracta d’un volum que s’ha presentat per primer cop i que ha estat creat per Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, propietaris de l’establiment barceloní que té dues estrelles Michelin i que està al 5è lloc del The World’s 50 Best Restaurants. Disfrutar Vol.1, que pesa 5,8 kg, repassa els primers anys del restaurant, des de la seva obertura (2014) fins el 2017, i una selecció de 116 receptes. Està editat per Abalon Books, s’ha presentat a la Sala de Graus de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona amb les intervencions de Mateu Casañas, de Francesc Guillamet (fotògraf del llibre) i de Dolors Vidal (directora de la Càtedra). 

Casañas va destacar que “la cuina creativa i d’avantguarda és necessària per fer-la evolucionar, el nostre principal repte és buscar nous conceptes i tècniques. Intentem portar la gastronomia un pas més enllà”. El volum és “un exercici rigorós” on es plasma “com treballem en el dia a dia d’una manera sincera i transparent. Fotografiem plats des que vam obrir el restaurant, per la nostra professió és necessari tenir totes les idees ordenades, mantenir un control i un arxiu”. El rosinc va subratllar que s’hi troben receptes “que hem generat i innovat i que ara hem donat forma en un llibre perquè tothom les pugui replicar o inspirar a la seva manera”.

Entre les receptes hi ha Els nostres macarrons a la carbonara, la Tatin de foie gras i blat de moro, Les olives del Disfrutar, el Pa xinès farcit de caviar i crema agre i els Pebrots de xocolata amb oli i sal. El llibre es presenta com a imprescindible per als amants de la gastronomia i de la creativitat. La intenció dels autors és publicar més volums en un futur que serveixin per anar explicant l’evolució del restaurant barceloní en l’àmbit culinari. 

Aquest primer llibre del Disfrutar compta amb col·laboradors de prestigi. Les imatges que acompanyen les receptes són obra del fotògraf Francesc Guillamet, mentre que el pròleg l’ha escrit Ferran Adrià, xef amb qui els tres propietaris del Disfrutar van poder créixer al seu costat a El Bulli. Precisament, després de formar-se al restaurant de cala Montjoi (Roses, Alt Empordà), i un cop va tancar les portes, Castro, Xatruch i Casañas van obrir el seu primer establiment, el Compartir, a Cadaqués (2012). Adrià destaca en el pròleg que “si hagués de descriure en cinc paraules a l’Eduard, en Mateu i l’Oriol, i al seu restaurant, Disfrutar, la paraula esforç encapçalaria la llista. Imaginació, creativitat, valentia i treball en equip serien les següents”. Francesc Guillamet puntualitza que “és un llibre que destaca per la seva il·lusió, creativitat i rigor”.