Programa Reallotgem

El rosinc Thomas Spieker torna a estar immers en la producció d’una nova pel·lícula sobre Salvador Dalí

El cas àngelus, la fascinació de Dalí
Thomas Spieker flanquejat pels actors Ramon Godino (Genís el mayordomo) y Eduard Alejandre (Brunet el periodista) en la pel·lícula

Es tracta del film El cas àngelus, la fascinació de Dalí protagonitzat i dirigit per Joan Frank Charansonnet on es revela una fascinació desconeguda del genial artista empordanès

El cas àngelus, la fascinació de Dalí
Joan Frank Charansonnet en el paper de Salvador Dalí

Aquest passat dissabte, 2 d’abril, es va iniciar el rodatge d’El cas àngelus, la fascinació de Dalí de Joan Frank Charansonnet, a una de les seves localitzacions principals, la Farinera Sant Lluís de Pont de Molins. I fins al 27 d’abril, el cineasta afrontarà el doble repte de retratar l’icònic artista des de la interpretació i de dirigir un film d’intriga amb tocs de comèdia surrealista que, per la fidelitat de la trama amb l’encarnació del personatge, compta amb el consentiment de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

El cas àngelus, la fascinació de Dalí és una producció de Patchouli Films (Víctor Perxachs), que compta amb la coproducció associada de Vivir Rodando i amb la participació del rosinc Thomas Spieker, el qual, després de la seva participació a Miss Dalí del director Ventura Pons, ha volgut implicar-se en la producció d’una nova pel·lícula sobre Salvador Dalí.
Com explica el mateix Spieker, “des que vaig vindre a viure l’any 1971 a l’Empordà sempre m’ha interessat una de les icones més reconegudes d’aquest país, en Salvador Dalí, al qual vaig tenir l’honor d’estrènyer la mà en dues ocasions, una, al Cafè Astoria de Figueres i una altra a casa seva a Port Lligat. A més, vaig conèixer a molta gent del seu univers, des del seu secretari, l’entranyable Capitaine Moore (de fet, segueixo essent molt amic de la seva vídua, Catherine), fins a qui fou l’alcalde de Figueres que va fer possible la construcció del Museu, Ramón Guardiola”.

I per aquest motiu, quan el seu amic Ventura Pons “em va proposar treballar amb ell a MISS DALÍ, no vaig dubtar-ho ni un segon i el mateix m’ha passat quan vaig llegir el guió d’en Joan Frank Charansonnet, que ens mostra un Dalí desconegut pel gran públic i no per això menys veritable. És més, de seguida vaig veure un potencial en la història d’ El cas àngelus,, que em va entusiasmar i impulsar a comprometre’m amb el projecte, que ara ja s’està convertint en una realitat”.  

I quan el coproductor rosinc diu que el guió d’en Joan Frank Charansonnet mostra un Dalí desconegut pel gran públic es refereix a la fascinació que sempre va sentir Dalí pel quadre L’Àngelus de Millet, que el va motivar a escriure un tractat titulat El mite tràgic de l’Àngelus. Aquest va ser publicat a França per l’editor Jean-Jacques Pauvert el 1963.

El cas àngelus, la fascinació de Dalí aprofundeix, partint d’aquesta suggerent premissa, a l’enigmàtica figura del pintor a través de la investigació que ell mateix va fer durant anys sobre la gènesi de l’esmentat llenç.

Sinopsi

Mentre supervisa l’organització d’una festa d’aniversari sorpresa dedicada a un dels seus amics -un happening propi dels anys 60 amb cignes, ballarines i música de Rimsky Korsakov-, Salvador Dalí rep la visita d’un periodista madrileny que vol entrevistar-lo arran d’un dels episodis més misteriosos i intrigants de la seva vida: la sobtada reaparició d’un tractat que el pintor havia escrit fa més de 20 anys i que es va perdre durant la fugida causada per la invasió dels nazis de França.

Submergint l’espectador en suggeridors ambients de seductora naturalesa, prodigiosa arquitectura, luxe i alta societat, la pel·lícula relata la fascinació del geni per un quadre que amaga un drama de dimensions esfereïdores. Alhora, el film descobreix un Dalí amant de la literatura, investigador inquiet i visionari, autor improvisat i descobridor d’una fita sorprenent: El mite tràgic de L’Àngelus de Millet.

Joan Frank Charansonnet està acompanyat per l’elenc d’artistes Montse Alcoverro, Ricard Balada, Esther Nubiola, Eduard Alejandre, Joan Massotkleiner, Sílvia Sabaté, Ramòn Godino, Miquel Sitjar, Júlia Creus, Montse Ribadellas, Alain Chipot, Elena Codó, Jaume Montané i Dodi de Miquel. La producció compta, a més, amb la participació especial de Nuria Hosta i Enrique del Pozo.

Segons Charansonnet, “aquesta pel·lícula fa realitat un somni que perseguia des de fa anys. Posar-me a la pell del geni empordanès és un dels reptes més apassionants de la meva carrera i, alhora, un honor i una gran responsabilitat en el pla artístic. A ‘El cas àngelus, la fascinació de Dalí’ intentem humanitzar la figura d’una de les personalitats més universals de la nostra història recent, sense oblidar-nos de les excentricitats”.

Charansonnet col·labora de nou, en aquesta ocasió, amb membres clau de la seva pel·lícula anterior, Terra de telers, signant el guió amb Alba López Manubens i col·laborant altre cop amb Marcús JGR com a compositor de la banda sonora, després dels seus èxits obtinguts amb la partitura d’El ventre del mar. A més, incorpora en aquesta ambiciosa aposta la directora de fotografia Ona Isart i l’equip de maquillatge i perruqueria de Tina Montón.

Les localitzacions on s’està rodant el film són l’esmentada Farinera Sant Lluís de Pont de Molins, Cadaqués, Vilanova i Geltrú, Puig-Reig, Gironella, Llinars del Vallès, Rajadell i Barcelona. Per situar l’acció del film en aquests llocs significatius, els productors d El cas àngelus, la fascinació de Dalí compten amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, l’Ajuntament de Cadaqués, l’Ajuntament de Pont de Molins, l’Ajuntament de Llinars del Vallès, l’Ajuntament de Puig-Reig, l’Ajuntament de Rajadell, el Consell Comarcal Alt Empordà i la Diputació de Girona.