El Servei Català de Trànsit demana extremar la prudència durant la nit de Cap d’Any

Enguany, 185 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes i, per tant, es demana als conductors que no abaixin la guàrdia aquesta nit de Cap d’Any

Servei Català de Trànsit
S’establliran 51 punts de controls de drogo-alcoholèmia

El Servei Català de Trànsit i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra duran a terme des de les 10 d’aquesta nit del 31 de desembre i fins a les 10 del matí de demà, 1 de gener, un dispositiu especial de trànsit a tot Catalunya en el qual hi participaran 172 efectius i s’establiran 51 punts de control de drogo-alcoholèmia.

PUNTS DE CONTROL DE DROGO-ALCOHOLÈMIA
DEMARCACIÓ EFECTIUS CONTROLS
GIRONA 41 11
BARCELONA 70 18
TARRAGONA 35 9
LLEIDA 26 13

El consum d’alcohol o altres drogues té unes conseqüències tràgiques quan es combina amb la conducció, i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària.  Segons les dades de l’Institut de Medicina Legal del 2017, el 38% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum en alguna d’aquestes tres substàncies: alcohol, drogues o psicofàrmacs. En el 30,7% de les víctimes mortals es va detectar presència d’alcohol i en un 13,3%, drogues i/o psicofàrmacs.

Així, amb motiu de les celebracions de la revetlla de Cap d’Any, l’SCT recorda que, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és 0,0%. D’altra banda, el consum de substàncies psicoactives també alteren les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris. La combinació en el consum d’alcohol i drogues potencia els efectes negatius sobre la conducció i per això des de l’SCT es posa de relleu la importància de comptar amb la figura del conductor substitut.

A més, durant la nit de Cap d’Any, els desplaçaments no acostumen a ser de llarg recorregut sinó bàsicament a localitat veïnes i per vies ja conegudes, uns trajectes que solen ser tant perillosos o més que els moviments principals. De manera que es demana als conductors que adaptin la seva circulació a les circumstàncies del trànsit i de les vies per on es desplacin.

Cal tenir en compte que fins avui 185 persones han perdut la vida en accident de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya aquest 2018. Per tot plegat, l’SCT i els Mossos d’Esquadra fan un crit d’alerta i demanen als conductors que no abaixin la guàrdia aquesta nit de Cap d’Any.