Suquet de peix de Rose

El submarinista Paco Falcó serà distingit amb la Dracma de Plata durant la Festa Major de Roses

Festa Major de Roses
Paco Falcó amb l'alcaldessa de Roses el dia que va donar la seva col·lecció arqueològica subaquàtica / Foto: arxiu

Amb aquesta distinció Roses retrà agraïment, homenatge i reconeixement a un home, Paco Falcó, que després d’assolir una important i valuosa col·lecció arqueològica subaquàtica l’ha cedit a la Vila per al gaudi de tots els vilatans

Festa Major de Roses
Paco Falcó amb l’alcaldessa de Roses el dia que va donar la seva col·lecció arqueològica subaquàtica / Foto: arxiu

El proper dimecres 15 d’agost, el Teatre Municipal de Roses acollirà l’acte de lliurament de la Dracma de Plata de Roses, màxima distinció que l’Ajuntament concedeix anualment a persones o entitats, en reconeixement a les seves trajectòries i aportacions a la millora i projecció de la vila.
I enguany, el pescador i submarinista rosinc, Paco Falcó, serà distingit amb la Dracma en reconeixement a l’important col·lecció arqueològica subaquàtica assolida al llarg de la seva vida, fruit de les seves immersions i que recentment va donar per al gaudi de tota la població de la Vila de Roses.

Paco Falcó va néixer a València l’any 1945, tot i que amb un any d’edat, la família es traslladà a Roses per treballar en el sector pesquer. Va conèixer així el món i tradició de la pesca des de la primera infància, fet que es traduí, als catorze anys, amb l’obtenció de la primera autorització per poder anar embarcat.

Uns anys més tard, Paco començà a fer immersió per solucionar els problemes que les barques tenien sota aigua: xarxes enganxades, vies d’aigua, etc. Entre setmana pescava i els caps de setmana quedava amb els amics per explorar el fons marí de Roses. També era el primer a sortir amb la seva barca juntament amb els seus equips de bus per ajudar en casos de rescats i emergències. L’any 1975 va fundar l’empresa de treballs submarins ‘Falcó’ i un any més tard el CIR, Centre d’Immersió Roses, actualment gestionat pel seu fill.

Tots aquests anys fent de pescador, de bus professional i d’instructor de busseig esportiu, varen fer que en Paco despertés passió per l’arqueologia submarina, col·leccionant i declarant totes les peces que trobava en aigües de la badia.

Després de tota una vida a mar en Paco s’ha jubilat, cedint al poble de Roses el fruit de la seva passió. El passat 7 de juny, va tenir lloc a la Ciutadella de Roses l’acte de signatura de la donació d’una col·lecció d’arqueologia subaquàtica integrada per un total de 240 peces. Àmfores, ceràmiques, utensilis de pesca i objectes varis, han passat així a mans del municipi, per ser exposades al públic.

Les peces daten de diferents etapes històriques, compreses entre el segle IV a.C fins als inicis del segle XX, algunes de les quals tenen la consideració de peces arqueològiques segons informe del Centre d’Investigacions Arqueològiques de Girona i figuren inscrites a l’Inventari General de Béns Mobles de Patrimoni Històric del Departament de Cultura de la Generalitat.

Amb aquesta donació, Falcó ha vist culminat el seu desig perquè tot el poble de Roses pugui gaudir d’aquest excepcional patrimoni. Durant més de 30 anys de troballes i emocions davant cada peça recuperada, sempre va tenir present que tot aquest material havia de ser gaudit per tothom i exhibit a Roses mateix.

Dimecres, amb el lliurament de la dracma, la població retrà el seu homenatge, agraïment i reconeixement a aquest veí, per la dedicació, estima i sensibilitat dedicades a la recuperació de tot aquest material al llarg de més de 30 anys i l’altruisme demostrat amb aquesta valuosa aportació, gràcies a la qual el patrimoni arqueològic municipal passa a engrandir-se i a augmentar la seva importància.