El Tribunal Suprem va decidir, dilluns, exhumar les restes de Franco i a Roses es parlarà, avui, de la fi del règim franquista a Catalunya

Cicle 'Fem Memòria'

Imatge del balcó de l'Ajuntament de Roses a les acaballes del règim franquista

Roses inaugura aquesta tarda al Centre Cultural de Ca l’Anita el cicle ‘Fem memòria’

Aquest any de 2019 es compleix el 40è aniversari de la constitució dels primers ajuntaments democràtics.
El proppassat 23 de setembre, el Tribunal Suprem va decidir, per unanimitat, que les restes del dictador Francisco Franco siguin finalment exhumades del Valle de los Caídos.
I avui, 25 de setembre de 2019, Roses inaugura el cicle ‘Fem Memòria’, organitzat per l’Àrea de Cultura, on del professor d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Martí Marín, oferirà una conferència al Centre Cultural de Ca l’Anita, a les 18 hores, sota el títol ‘Entre el caos i la voladura controlada: la Fi del Règim Franquista a Catalunya, 1969-1979’.

‘Fem Memòria’ neix amb la voluntat d’oferir als vilatans i vilatanes de Roses una visió de la història recent de la seva població, i de com va influir aquesta història, no tant llunyana, en la configuració de la Roses actual.

En aquesta primera conferència “l’historiador Martí Marín, que és un especialista pel que fa a les institucions del règim franquista i del període final de la dictadura, oferirà una visió global, general, d’aquest període històric a Catalunya”, ha afirmat el regidor de Cultura, Èric Ibñaez.

En canvi, a la conferència següent, que tindrà lloc el 2 d’octubre a càrrec de l’arxiver municipal, Josep Mª Barris, “contextualitzarà la fi del règim a Roses en una xerrada que porta per títol “La fi d’una dictadura. La dissolució de les estructures de poder franquistes a Roses (1969-1979)”, ha explicat Ibáñez.

Per últim, el dia 10 d’octubre, tindrà lloc una taula rodona que sota el títol ‘La Junta Gestora de Roses i l’arribada de la democràcia’, comptarà amb alguns dels protagonistes que va conformar aquesta Junta Gestora.

Programa Jornades de Memòria Històrica de Roses