Programa Reallotgem

El Triunfante, una de les troballes més rellevants i espoliades del patrimoni subaquàtic català

El documental ‘El Triunfante’, nom del vaixell enfonsat al 1795 en aigües rosinques es va estrenar en primícia a Roses

El TriunfanteEl director del documental El Triunfante, Martín González, el guionista Enric Saurí i el regidor de Cultura de Roses, Marc Danés, van ser els encarregats de presentar en primícia el treball audiovisual al Teatre de Roses, el passat dijous, dins el cicle de conferències ‘Roses, un poble amb molta història’.
Segons González el vaixell enfonsat al 1795 quan defensava la Ciutadella “és una de les troballes més rellevants del patrimoni subaquàtic català, i el documental està focalitzat bàsicament en les excavacions arqueològiques, no pas en la història del vaixell, que seria motiu per fer una pel·lícula”.
Unes excavacions arqueològiques “que tenen el propòsit de desvetllar allò que està amagat dins el fons marí i, finalment, els arqueòlegs acaben trobant aquests misteris per compartir-ho amb tothom”, va explicar González.

A banda dels treballs arqueològics, portats a terme pel Centred’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) el documental, de 52 minuts de durada, compta amb el testimoni dels tres veïns de Roses que van localitzar ‘El Triunfante’ a la dècada dels 70, Salvador Guerra, Agustí Falcó i Carles Pàramo, vaixell que va ser enfonsat al segle XVIII mentre defensava la Ciutadella durant el setge que va patir el recinte fortifica

El Triunfante
L’únic canó trobat pel Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya dels 68 que tenia El Triunfante / Foto: Inbluefilms

Un vaixell, que per altra banda, va ser objecte d’un gran espoli, esdevenint una de les troballes més espoliades del patrimoni subaquàtic de Catalunya, com explica al documental l’arqueòleg i director del CASC, Gustau Vivar.
Dels 68 canons que tenia El Triunfante, el Centred’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya només va trobar un.

El fil argumental d’aquest treball audiovisual beu de diferents gèneres narratius, “d’una banda té una part de documental històric, ja que hem volgut explicar la història de l’enginyer i dissenyador del vaixell, Jorge Juan Santacilia i la història de Roses durant el setge a la Ciutadella. Però també és de divulgació científica perquè plantegem que fan els arqueòlegs, a més ser una acció directa, és a dir, de ser-hi al costat dels arqueòlegs amb una càmera per mostrar a la gent com es fan aquestes excavacions subaquàtiques, que son molt, molt dures”, va assenyalar el guionista del documental, Enric Saurí.

Els productors i creadors de El Triunfante tenen previst presentar el documental a diversos festivals de cinema, “quant més millor”, van afirmar.