El vaixell franquista ‘Canarias’ torna avui a Roses 78 després de bombardejar la Vila rosinca

Cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història'

L’historiador Enric Pujol parlarà al TMR del bombardeig del vaixell franquista ‘Canarias’ a Roses, primer fet bèl·lic a l’Alt Empordà durant la Guerra Civil Espanyola

Cicle de conferències 'Roses, un poble amb molta història'El cicle de conferències ‘Roses, un poble amb molta història’, continua la seva programació amb l’historiador Enric Pujol, que el proper dijous oferirà al Teatre Municipal de Roses la xerrada ‘La guerra civil a Roses i a l’Alt Empordà: el Canarias’. L’acte tindrà lloc a les 20.30 h.

Enric Pujol centrarà la seva exposició en un dels esdeveniments bèl·lics de la nostra història més recent, en l’any del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil Espanyola, mostrant el fet que, per més que fos un territori molt allunyat del front de guerra, l’Alt Empordà va patir les conseqüències bèl·liques des de ben aviat.

El primer fet de guerra que patí la comarca fou el canonegi del vaixell franquista ‘Canarias’ a Roses, el 30 d’octubre de 1936, que despertà el pànic general. Aquest atac respongué a una estratègia d’incomunicar per mar tota relació amb la República francesa, una mesura que afectà d’altres poblacions costaneres com Llançà, Colera, Portbou o Port de la Selva. A partir de 1938, els atacs aeris arreu de la comarca esdevingueren sistemàtics i el territori es convertí, el 1939, en l’escenari d’un gran exili que implicà més de 500.000 persones.

El cicle ‘Roses, un poble amb molta història’, es va iniciar el passat any amb l’objectiu de completar la programació del cicle de conferències ‘Propostes de país per a un nou temps’, amb la incorporació d’un bloc temàtic centrat en el propi municipi de Roses. Atesa la bona acollida de públic rebuda, el consistori vol continuar apropant a la ciutadania el coneixement sobre la història, economia i cultura locals, aportat des de la visió de diferents experts i estudiosos.

La programació de la present edició finalitzarà el 19 de juny amb l’estrena del documental ‘El Triunfante’, dirigit per Martín González Damonte, on es narra la història d’aquest vaixell de guerra enfonsat a la Badia de Roses l’any 1795, mentre defensava la Ciutadella de Roses en el marc de la Guerra del Francès.

Totes les conferències tenen lloc al Teatre Municipal de Roses, a les 20,30 h. L’entrada és lliure.