El Voluntariat per la llengua assoleix més de 135.000 parelles des de la seva creació

135.000 parelles del Voluntariat per la llengua

Per desè any consecutiu, el VxL ha superat les 10.000 parelles, creades durant l’any en 209 localitats de Catalunya

135.000 parelles del Voluntariat per la llengua El Voluntariat per la llengua (VxL), programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format més de 135.000 parelles lingüístiques des de l’inici del programa l’any 2003. El 95,85 % de les parelles han estat organitzades pel Consorci i el 4,15 % per entitats que hi han col·laborat. L’any 2018, en què s’ha celebrat el 15è aniversari del VxL, voluntaris i aprenents han parlat en català almenys 213.540 hores. A més, i per desè any consecutiu, s’han superat les 10.000 parelles lingüístiques: el 2018 se n’han constituït 10.677 a 209 localitats de Catalunya.

El VxL facilita la conversa en català a persones amb coneixements bàsics de la llengua que necessiten practicar-la per adquirir més fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen (voluntaris). El compromís de les parelles és trobar-se una hora la setmana el dia i l’hora que els vagi bé, almenys durant 10 setmanes, per parlar en català en un context distès. Amb la modalitat virtual del CPNL, les parelles conversen des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que han convingut.

La valoració del programa, tant en la modalitat presencial com virtual, és molt bona. De fet, el 99,75 % recomana el VxL a les persones que volen aprendre català i el 94 % dels aprenents manifesta haver millorat la capacitat de parlar català després d’haver-hi participat. Destaca l’alt grau de satisfacció amb l’experiència del voluntariat (4,55 sobre 5) i l’alta puntuació en l’atenció rebuda (4,54 sobre 5).

L’any 2018, 11.653 persones han participat en el VxL del CPNL, de les quals 6.828 han estat inscrites per primer cop: 4.796 aprenents i 2.032 voluntaris. Com és habitual, destaca l’alta participació de les dones, que suposen el 73,38 % de les noves inscripcions. La xifra d’aprenents duplica amb escreix la de voluntaris, que també creix respecte del 2017, i mostra l’interès i la idoneïtat del programa.

Cal subratllar com a èxit clar i indicador de l’eficàcia del programa el pas de 77 persones aprenentes a voluntàries del VxL. Són persones que han assolit un alt grau de destresa i fluïdesa en llengua catalana i han decidit continuar formant part del programa per ajudar nous aprenents que s’hi inscriuen.

Seguiment personalitzat de les parelles

Per poder participar, tant l’aprenent com el voluntari s’han d’inscriure en el formulari del web vxl.cat i, un cop constituïda la parella, disposen d’una persona de referència que els ofereix atenció personalitzada mentre dura el voluntariat. Un equip de 22 dinamitzadors del CPNL s’encarreguen de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d’orientar i resoldre les seves consultes, de proposar-los activitats complementàries i de vetllar per la continuïtat de la parella establerta durant l’experiència.

A més, el CPNL posa al seu abast materials dissenyats per afavorir la conversa: temes per parlar, la col·lecció ‘Parlem tu i jo’, les activitats ‘Llegir per parlar, llegir per aprendre’, etc. També, tots els participants reben el carnet de VxL, que els ofereix avantatges en equipaments culturals i en establiments. El carnet s’ofereix ara digitalitzat perquè es pugui descarregar i utilitzar des del mòbil. En acabar les trobades, tant aprenents com voluntaris reben un certificat de participació.

Voluntariat per la llengua virtual

El mes de gener de 2017 la Direcció general de Política Lingüística va posar en marxa amb el CPNL la modalitat virtual del programa, amb l’objectiu d’estendre’l a persones que, per distància geogràfica o altres raons, no poden coincidir presencialment. L’oferta de les dues modalitats augmenta la flexibilitat del programa, perquè cada parella pot decidir fer trobades presencials o virtuals segons la seva disponibilitat.

El 2018 s’han creat 348 parelles virtuals, amb 605 participants (273 voluntaris i 332 aprenents), que han mantingut converses des de 26 països d’arreu del món.

En la modalitat virtual la mitjana d’edat dels participants és inferior que en la presencial: predominen els voluntaris joves de 18 a 29 anys i els aprenents, de 30 a 39 anys.

La dimensió social del Voluntariat per la llengua

En el marc del VxL, el CPNL ha establert 5.064 acords de col·laboració, 888 amb entitats i 4.176 amb establiments, i ha organitzat 1.630 activitats per afavorir l’assistència a activitats en català (visites culturals, clubs de lectura, concerts, recitals poètics, trobades amb escriptors, tallers de teatre, gimcanes, xerrades o conferències…). Els establiments col·laboradors es comprometen a usar el català en l’atenció al públic i faciliten que les persones que participen en el VxL el practiquin. Les entitats, a més, aporten participants d’entre els associats, ofereixen activitats als voluntaris i aprenents i algunes també constitueixen parelles: 443 parelles han estat gestionades enguany directament per les entitats.

El CPNL impulsa també el VxL sectorial a empreses, justícia, esport, sanitat, diversitat funcional i diversitat religiosa. S’han format 2.443 parelles lingüístiques en els diversos àmbits del programa. S’ha treballat especialment per fer arribar el VxL a l’àmbit sanitari, i s’han format parelles a hospitals, centres geriàtrics i centres d’atenció primària de tot Catalunya. Cal també destacar la tasca que es fa amb escoles i instituts per fomentar-hi el VxL. En aquest cas, els CNL assessoren i lliuren material perquè els professors puguin gestionar les parelles.

‘T’agraden les parelles ben avingudes?’

Avui, dilluns 29 d’abril, es llança la nova campanya de promoció del VxL basada en el vídeo ‘T’agraden les parelles ben avingudes?’, especialment a les xarxes socials amb l’etiqueta #VxLParellesBenAvingudes, per promoure el programa tant en la modalitat presencial com en la virtual.