Cinema a la Fresca

El vot per correu per al 23-J es triplica respecte a les anteriors eleccions generals

Un total de 276.349 persones han sol·licitat el vot per correu a Catalunya

El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, va presentar ahir dijous en roda de premsa el dispositiu elaborat per la Delegació del Govern a Catalunya per a les eleccions generals del pròxim diumenge 23 de juliol, quan 5.703.737 catalans i catalanes estan anomenats a les urnes.

Un total de 276.349 catalans i catalanes han sol·licitat el vot per correu, 224.207 de manera presencial i s’han rebut un total de 52.142 sol·licituds de manera telemàtica, “una xifra absolutament rècord, s’ha triplicat la dada respecte a les anteriors eleccions generals, que van tenir lloc en 2019”, va destacar el delegat. A més, Prieto va aprofitar per a “agrair i posar en valor l’extraordinari treball dels homes i dones del servei públic de Correus, que han fet un esforç extraordinari perquè el conjunt de la ciutadania pugui exercir el seu vot”. Correu-vos ja ha fet lliurament del 100% de la documentació per al vot per correu a qui el va sol·licitar.

Els votants hauran de triar als 48 diputats i diputades: 32 a Barcelona, 6 a Tarragona, 6 a Girona i 4 Lleida; i als 16 senadors i senadores, 4 per província.

Per a aquestes eleccions generals s’ha habilitat 2.668 col·legis electorals de tota Catalunya. Per províncies, la distribució és de 1.605 col·legis i 6.472 taules a Barcelona; 365 col·legis i 1.039 taules a Tarragona; 383 col·legis i 863 taules a Girona; i 315 col·legis i 549 taules a Lleida.

Coordinació entre administracions

La coordinació entre les diferents administracions involucrades en el procés és imprescindible per a garantir l’exercici del dret fonamental de sufragi dels ciutadans i les ciutadanes. En aquest sentit, ha treballat conjuntament el Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels diferents municipis catalans. Prieto va significar que s’ha treballat “amb la resta d’administracions públiques per a garantir l’exercici fonamental de sufragi de la ciutadania catalana”.

Les subdelegacions del Govern coordinaran a nivell provincial les diferents fases del procés electoral, així com les relacions amb els diferents actors implicats. En l’àmbit estatal, les subdelegacions coordinen les relacions amb el Ministeri de l’Interior, la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral i Correus. Fora de l’àmbit estatal, seran els interlocutors de les juntes electorals de zona o provincials i els ajuntaments.

La relació amb els Ajuntaments s’ha dut a terme mitjançant la selecció dels responsables del procés electoral, el subministrament del material, així com en la creació i manteniment d’un espai der col·laboració on constaran les diferents comunicacions remeses als propis ajuntaments i la documentació necessària per a nomenar els representants de l’administració.

Representants de l’administració

Es comptarà amb la participació de representants i transmissors d’informació que garantiran l’exemplaritat de la jornada. Els representants tindran com a principal funció col·laborar amb els ciutadans triats per sorteig per a la composició de les meses electorals, així com la de facilitar als transmissors les dades de constitució des de les 8 hores, els avanços de participació a les 14 i a les 18 i, a partir de les 20 hores, les dades de l’escrutini. A Barcelona, hi haurà un total de 3.801 representants, 525 a Tarragona, 478 a Girona, i 397 a Lleida.

Per a garantir el correcte desenvolupament de la jornada electoral es constituirà, de manera específica, en les diferents subdelegacions, per a aquestes eleccions municipals, una unitat l’activitat bàsica de la qual és la de dur a terme un seguiment informàtic de tota la jornada electoral, denominada Punt de Control Perifèric.

El delegat va agraïr “a les més de 40.000 persones que participaran en el dispositiu electoral a Catalunya, el gran esforç que duran a terme per a garantir el dret democràtic al conjunt de ciutadania”.

Logística

Previ a l’inici del procés electoral s’han determinat les necessitats específiques de material que es va poder conèixer per l’elaboració del cens sobre la base del material del qual ja es disposava. S’han distribuït a nivell autonòmic 1.557 urnes, 256 cabines, 348 senyalitzadors de taula i 145 senyalitzadors de col·legis, que juntament amb el material del qual ja disposen els ens municipals i el propi magatzem de la delegació del Govern d’anteriors processos electorals, configuren el total del material necessari per a aquests comicis.

Dispositiu electoral

El dispositiu electoral compta amb treballadors i treballadores de les diferents administracions públiques, principalment de l’Administració General de l’Estat i dels diferents ens municipals, i amb la mobilització de 9.108 agents: 950 del Cos Nacional de Policia, 1.135 de la Guàrdia Civil, 4.055 del Cos de Mossos d’Esquadra i 2.968 policies locals. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil s’encarregarà del desplegament de l’operatiu antiterrorista i de la protecció de les infraestructures crítiques de l’estat per a assegurar el normal desenvolupament de la jornada electoral.

El delegat va destacar “la coordinació que ha existit en tot moment en la configuració del dispositiu de seguretat per a la jornada electoral” així com la “retribució dels agents dels diferents cossos, també de policies locals, pel paper imprescindible que exerceixen durant la celebració dels comicis”.

Jornada electoral

La votació començarà a les 9 hores, encara que els locals estaran oberts abans per a constituir les meses electorals i verificar que no hi ha problemes amb el material electoral (urnes, cabines, suportis senyalitzadors, sobres, paperetes, impresos que acrediten a interventors i apoderats, etc.). La votació acabarà a les 20 hores.

Fa ja diverses setmanes que el procés electoral es va posar en marxa i, des de llavors, la Delegació del Govern a Catalunya capitaneja tot el procés i vela pel correcte funcionament del dispositiu, en col·laboració amb el Ministeri de l’Interior i altres organismes de l’Estat, com l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i la Societat Estatal Correus i Telègrafs.