Programa Reallotgem

El xef Mateu Casañas rep el primer premi Àmfora de Roses

Mateu Casañas distingit amb el Premi Àmfora de Roses
El xef Mateu Casañas ha estat el primer guardonat del Premi Àmfora de Roses

Format en El Bulli i co-gerent del tercer millor restaurant del món, el xef de Roses, Mateu Casañas, va ser distingit amb el primer Premi Àmfora de Roses

El xef de Roses, Mateu Casañas, va ser distingit aquest passat dilluns amb el Premi Àmfora, guardó impulsat per les Àrees de Promoció Econòmica i Turisme de Roses per reconèixer la trajectòria i assoliment professional de persones o entitats vinculades a la Vila

Una comissió integrada per membres de l’Ajuntament de Roses i l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus van decidir que el xef i empresari Mateu Casañas Puignau com a primer guardonat de la primera edició d’aquest reconeixement “per la seva trajectòria impecable, pel seu treball innovador, pel seu esperit creatiu i tot sempre perdre de vista el producte mediterrani i la cuina d’arrel tradicional”, va enumerar la presentadora dels Premis Àmfora. 2023, Carme Gasull, després d’un petita actuació del grupo O2 Trio, amb el que es va encetar l’acte d’entrega del primer premi Àmfora de Roses.

Tot seguit, es va donar pas a la projecció d’un vídeo amb un resum de la trajectòria professional de Mateu Casañas, que va encetar amb els seus pares al Cafè Si Us Plau, va continuar durant 15 anys a El Bulli, per arribar al present on el guardonat, amb els seus dos socis i xefs, Oriol Castro y Eduard Xatruc, i també formats amb en Ferrà Adrià i Juli Soler regenten avui dia el Compartir de Cadaqués i Barcelona i el Disfrutar, també a la capital barcelonina, que va ser escollit aquest passat estiu com el tercer millor restaurant del món, segons el rànquing britànic The World’s 50 Best Restaurants.

Seguidament, va ser el xef Ferran Adrià, que a través d’un vídeo no va voler perdre’s l’oportunitat de dirigir unes paraules en aquest merescut reconeixement a Mateu Casañas. El que va ser considerat el millor xef del món va assenyalar que “en Mateu és com de la família, vam estar 15 anys junts i aquest premi em fa molta il·lusió. En Mateu és la imatge d’un professional que domina totes les facetes que ha tenir un empresari: porta bé la gestió, és un meravellós cuiner i, sobretot, el que té és passió, i aquesta passió és el que ha fet que arribi a on ha arribat. Sens dubte, en Mateu és un dels cuiners més important que hi ha al món”.

I si Ferran Adrià no va voler perdre’s aquest reconeixment a Mateu Casañas Puginau, tampoc ho van voler fer els seus dos amics, xefs i socis, Oriol Castro i Eduard Xatruc, que es van desplaçar fins a Roses per estar en un moment tant important per a en Mateu com el d’ahir. Tots dos van demostrar l’admiració i l’estima que tenen cap l’homenatjat dirigint-li unes paraules a sobre l’escenari del Teatre Municipal de Roses. Primer, l’Eduard, va assenyalar que “sincerament, creiem que en Mateu es mereix aquest premi és molt merescut perquè nosaltres, de primera mà, podem dir que una persona cuinera i empresària que penqui tant, que tingui tanta il·lusió, que sigui tant bon company, que sàpiga compartir, que sàpiga patir quan toca i que ens hagi demostrat tantes coses, és mereix un premi com aquest. No som germans perquè no ens ha patit la mateixa mare, però ens fa estar molt orgullosos de ser els seus amics, els seus socis i els seus germans”. L’Oriol per la seva banda, va redundar en el que va dir l’Eduard, en assenyalar que “primer tot, tots tres som amics i això és molt important perquè els projectes es fan amb amics i bona gent. En aquí s’han vist imatges molt emotives del nostres esforç i de l’esforç d’en Mateu, que és una persona molt rigorosa, molt metòdica, molt constant i aquest èxit és d’en Mateu, i vam voler assistir en aquest acte perquè creiem que és el mínim que podíem fer”, per finalitzar dient que “tot l’esforç d’en Mateu és gràcies als seus pares i a la seva família”.

Després de les paraules dels dos xefs es va procedir al lliurament del premi a Mateu Casañas Puignau mans de l’alcalde de Roses, Joan Plana, la regidora de Turisme, Montse Mindan, el regidor de Promoció Econòmica, Félix Llorens, i el president de l’Associació d’Empresaria Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra,. Un guardó consistent en una escultura en forma d’Àmfora i una insígnia creades per les artesanes Cristina Ardo i Laia Segura.

Mateu Casañas distingit amb el Premi Àmfora de Roses
Mateu Casañas durant el seu parlament d’agraïment

El guardonat, dins les seves paraules d’agraïment va demostrar que amb l’Oriol Castro i l’Eduard Xatruc, a més de ser amics formen un equip molt unit i ben avingut, en assenyalar que “nosaltres no estem acostumats a rebre reconeixements individuals, és així. Nosaltres no estem acostumats a parlar en primera persona i això és el pal de paller, és el nucli, és la força que ens dona l’equip. Estic súper satisfets, súper orgullós i súper content de rebre aquest premi però ara em falten dos troçets perquè nosaltres estem acostumats anar per la vida, ja quan estàvem a El Bulli, i després al Compartir i amb el Disfrutar estem acostumats a parlar en primera persona del plural”.
Després d’aquestes paraules i d’agrair a l’Ajuntament de Roses i l’Associació d’Empresaris Roses Cap de Creus per fer-li l’honor de ser distingit amb el primer Premi Àmfora, Mateu Casañas va llegir un discurs que “porto escrit perquè l’ocasió s’escau”, on en primer lloc va esmentar que “és d’agrair que a casa teva et reconeguin i et diguin que guapo ets, és així de senzill però fa molta, molta il·lusió, més de la que us podeu imaginar”.
En el seu parlament, Casañas va assenyalar que “sigui una persona empresària dels sector gastronòmic la primer guardonada amb aquest premi no sé si és una casualitat, però si és a propòsit us he de felicitar perquè la cultura gastronòmica del nostre país és rica i sòlida com poc poques fruit del treball de moltes generacions que l’han fet créixer. A Roses som uns privilegiat perquè vam poder presenciar una revolució com la que es va originar a Cala Montjoi amb en Ferran Adrià i Juli Soler al capdavant”. En aquest sentit, el guardonat va afirmar que “el mapa gastronòmic global ha quedat marcat per sempre pel que aquí va passar, i des de Roses no ho hem d’oblidar i hem de continuar fent bandera”.
Mateu Casañas va destacar així mateix que “aquest premi també vol fer ressò de les iniciatives público-privades, dons siguem valents perquè el ventall és molt ampli i ple d possibilitats”.
Després d’un breu repàs autobiogràfic de la seva trajectòria professional, recordant-se de totes les persones que el van acompanyar “i de manera superlativa a les persones que abans han pujat aquí, l’Oriol Castro i l’Eduard Xatruc”, Mateu Casañas va finalitzar el seu discurs “agraint als assistents per estar aquí per donar-me suport, als meus amics per ser-hi sempre, a la meva família per fer-me costat, especialment una forta abraçada als meus pares perquè soc qui soc gràcies a ells i pel final he deixat als protagonistes de l’empresa més personal, en Jan, la Mar i la Núria”. Va esdevenir un final de discurs molt emotiu en haver-se d’aturar dos breus segons Mateu Casañas en el moment d’esmentar als seus pares i la seva família.

El lliurament d’entrega del primer Premi Àmfora va finalitzar amb l’actuació del grup O2 Trio i arrodonit amb un aperitiu per als assistents que es va degustar al vestíbul del Teatre Municipal.

Vídeo de l’acte de lliurament del primer Premi Àmfora de Roses: