Mes de paraules

El xef Mateu Casañas serà el primer guardonat amb el Premi Àmfora de Roses

Premi Àmfora
El xef Mateu Casañas / Foto: Joan Varela

Format en elBulli i reconegut actualment amb dues estrelles Michelin, Mateu Casañas s’ha erigit com a indiscutible guanyador de la primera edició del Premi Àmfora

La comissió del Premi Àmfora ha escollit el xef rosinc Mateu Casañas Puignau com a guardonat de la primera edició d’aquest reconeixement, amb el qual l’Ajuntament de Roses vol retre homenatge a les trajectòries dels professionals i empreses més destacades del municipi. Casañas, membre de l’equip d’elBulli durant catorze anys i reconegut, juntament amb els seus socis Oriol Castro i Eduard Xatruc, amb dues estrelles Michelin i amb el tercer lloc com a millor restaurant del món pel seu restaurant Disfrutar, s’ha erigit com a indiscutible guanyador de la primera edició del Premi Àmfora, que li serà lliurat en una gala de celebració que tindrà lloc el proper 9 de gener al Teatre Municipal de Roses.

Les àrees de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Roses han impulsat la creació del Premi Àmfora, que a partir d’ara s’atorgarà anualment a persones o empreses vinculades al municipi per distingir les seves trajectòries i assoliments professionals. L’elecció dels guardonats està a càrrec d’una comissió integrada per membres del propi Ajuntament i de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, que acaba d’escollir al reputat xef rosinc Mateu Casañas com a primer guardonat.
La seva impecable trajectòria, la innovació del seu treball, l’esperit creatiu i la seva defensa del producte mediterrani i de la cuina d’arrels tradicionals, rebran així el més sentit i merescut homenatge per part de la seva població natal, el proper 9 de gener.  

Mateu Casañas, excel·lència gastronòmica made in Roses

Nascut a Roses el 1977, el nom de Mateu Casañas va començar a fer-se un lloc en el món de la gastronomia l’any 1997 amb la seva incorporació al restaurant elBulli de Ferran Adrià i Juli Soler, considerat l’epicentre del món gastronòmic del segle XX i situat a la cala Montjoi de Roses. Va exercir com a cap de cuina al prestigiós restaurant fins al seu tancament, l’any 2011, i continuà treballant en la conceptualització de la Bullipedia fins al 2014. 

L’any 2012 Casañas, juntament amb els seus companys Oriol Castro i Eduard Xatruch, van decidir associar-se en un projecte 100% independent i, l’abril del mateix any, van obrir el restaurant Compartir Cadaqués, transformant i portant un pas més enllà el concepte de “pica pica”, amb una oferta gastronòmica mediterrània i moderna. L’èxit i els reconeixements van arribar ràpidament i des de l’any 2016 figura entre els restaurants recomanats de la Guia Michelin, mentre que, des de l’any 2014, ostenta dos sols de la Guia Repsol. 

Disfrutar, obert a l’Eixample barceloní el desembre de 2014, presenta la seva oferta en format de menú degustació i ha esdevingut tot un revulsiu de la cuina mundial. Les seves creacions busquen agradar, sorprendre i emocionar a través de la gastronomia i l’han portat a ser reconegut com a tercer millor restaurant del món de la llista The World’s 50 Best Restaurants, amb dues estrelles a la Guia Michelin i a entrar a la llista The Best Chef Top 100 Awards.

El passat juny de 2022, els tres xefs van obrir el que és fins al moment el seu tercer restaurant, Compartir Barcelona, amb la mateixa filosofia de Compartir Cadaqués i una proposta moderna, de producte i amb arrels tradicionals. 

Moguts pel convenciment d’avançar i anar sempre un pas més enllà, Casañas i els seus socis han creat també el projecte Consulting, que els permet ampliar el seu radi d’acció i treballar en altres àmbits com l’assessorament gastronòmic o la producció i comercialització de vins propis. L’any 2020 van crear una nova via per arribar al públic i oferir els seus productes: la botiga online CXC Store. 

L’Àmfora, símbol dels premis en honor als inicis del comerç rosinc

L’elecció de l’àmfora per posar nom i com a imatge gràfica d’aquests premis, respon a la voluntat de rememorar els orígens de la fundació de l’antiga Rhode i el seu paper cabdal com a assentament comercial. D’aquesta manera, l’utensili imprescindible per als grecs fundadors de Roses que comerciaven a tota la mediterrània, es pren com a símbol del comerç i de l’activitat econòmica, i retrà homenatge a les iniciatives, dedicació, trajectòria i èxits del teixit empresarial i dels professionals nascuts o vinculats al municipi.