Programa Reallotgem

elBulli1846 o el primer restaurant del món convertit en museu

elBulli1846
Interior de l'espai elBulliDNA del museu elBulli1846, que en la seva part exterior té forma de Roca

elBulli1846 reobre les seves portes com a museu 12 després d’haver-les tancat com a restaurant

Dues dates per a la historia de la gastronomia mundial, la primera el 30 de juliol del 2011, quan el Bulli va tancar les seves portes de manera definitiva com a restaurant. I la segona, avui 15 de juny de 2023, quan gairebé es compleixen dotze anys d’aquella efemèride s’ha inaugurat elBulli1846, esdevenint d’aquesta manera en el primer restaurant del món convertit en museu.

elBulli1846, comprèn un espai de prop de quatre mil metres quadrats, 2.500 pel que fa a la seva part exterior i 1.300 m2 a l’interior) a través dels quals es proposa un recorregut, que indueix a reflexionar sobre la gastronomia i la innovació, retre homenatge a tots els Bullinianos, explicar la història de elBulli com a empresa, així com tots els projectes que du a terme elBullifoundation, entre els quals es troben la Bullipedia i elBulliDNA.

Per al xef i director d’ElBulliFoundation i alma mater del projecte, Ferran Adrià, aquest museu “té com a objectiu emocionar, i divulgar el llegat d’un restaurant que va revolucionar la gastronomia”. Un museu que “pretén salvaguardar el llegat de elBulli i, sobretot, per a que les persones que no van conèixer el Bull, que no van venir, però també a les que sí que ho van fer, puguin comprendre què va passar aquí, com ho vam fer perquè El Bulli fos  ElBulli”.

Un museu que en principi, obrirà tres mesos, i que seran “per aprendre”, i per aquest motiu al xef i director d’ElBulliFoundation, Ferran Adrià, no el preocupa la quantitat de gent que el pugui visitar fins al 30 de setembre, que és quan tancarà les seves portes, de cares a la viabilitat econòmica “perquè gràcies al nostres àngels (sponsors) està assegurar per anys”. I després “d’aquest aprenentatge ja anirem veient la possibilitat de ampliar el temps d’obertura del elBulli1846”, ha manifestat Adrià.

elBulli1846
Moment en que Ferran Adrià atenia als mitjans de comunicació en la inauguració de elBulli1846

A la inauguració han assistit gairebé un centenar entre autoritats i premsa, que han pogut visitar, a l’igual que ho podran a la vegada un total de 200 persones, les 69 instal·lacions artístiques, conceptuals i audiovisuals que el museu posa a disposició del visitant per entendre perquè elBulli va ser elBulli i va canviar el paradigma de la gastronomia mundial.

elBulli1846, ubicat al mateix indret que El Bulli restaurant, a la mítica Cala Montjoi, al Parc Natural del Cap de Creus ha estat creat i pensat com a museu, a més de per a salvaguardar el llegat de elBulli, per promoure l’actitud innovadora i generar contingut de qualitat per l’educació i l’autoaprenentatge de la restauració gastronòmica.

Un cop deixada enrere la part exterior del museu, on hi surten reflectits totes les persones que hi van treballar a El Bulli al llarg de la seva història, s’accedeix a l’edifici històric que va albergar el propi restaurant durant cinquanta anys, i que s’ha conservat íntegrament. Només entrar el visitant es troba amb el lema “crear és no copiar” una frase que dona sentit a tot allò que es trobarà a l’interior de l’icònic espai que allotjava el restaurant més influent del món.

La sala del menjador és un altre dels escenaris de la visita, amb tots els elements originals – estovalles, vaixelles i cristalleries originals – al mateix lloc i que permet (a través d’un audiovisual fent servir una taula com a pantalla) viure de nou un servei al menjador de elBulli.
També es pot accedir a la cuina des d’on Ferran Adrià, Juli Soler i l’equip creatiu, van concebre les 1846 elaboracions finals que es van degustar, i que permet comprendre millor el sistema de planificació, organització i funcionament d’un restaurant gastronòmic i en la que s’hi han recreat vint-i-vuit plats icònics de elBulli.

També, el visitant podrà descobrir què va aprendre elBulli d’altres disciplines i com van retro alimentar la seva capacitat innovadora amb la visita a l’edifici dedicat a les relacions interdisciplinàries.

En aquest sentit, s’hi trobaran els esquemes, les llibretes i els mapes per a crear, el món de l’art o el viatge crucial de Ferran Adrià al Japó, entre d’altra documentació, per acabar el recorregut en elBulliDNA, una de les instal·lacions més disruptives, visualment parlant, degut a la seva forma de roca que s’integra en el paisatge del Cap de Creus, i on, un cop el elBulli1846 tanqui les seves portes esdevindrà l’espai pel qual s’ha concebut: per a la investigació.