Els alcaldes de la Selva junts en la prevenció i les actuacions en els incendis forestals

Incendis forestals

Un moment de la reunió de treball

Els departaments d’Interior i Agricultura i la Diputació de Girona promouen unes trobades de prevenció i actuacions en els incendis forestals abans de l’inici de la campanya d’estiu

Incendis forestals
Un moment de la reunió de treball

Els directors dels Serveis Territorials d’Interior i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Albert Ballesta i Vicenç Estanyol, respectivament, es van reunir, ahir a la tarda, amb els alcaldes de la comarca de la Selva per tractar sobre la prevenció i les actuacions en els incendis forestals.
En la trobada, que va presidir el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, també hi ha van participar el vicepresident de la Diputació de Girona Miquel Calm, així com comandaments dels Bombers, dels Mossos d’Esquadra i del cos d’Agents Rurals.

Aquesta reunió de treball de la Selva es va emmarcar en les trobades de coordinació amb els màxims responsables municipals que els departaments d’Interior i d’Agricultura de la Generalitat a les comarques gironines promouen, en col·laboració amb la Diputació de Girona, amb l’objectiu de millorar la preparació i la resposta de totes les institucions implicades en la lluita contra els incendis forestals.

Aquestes reunions se celebren abans no comença la campanya d’estiu i fins avui ja s’han fet al Gironès i a l’Alt i al Baix Empordà.

En la sessió de treball d’ahir, i com s’ha fet en les anteriors es va tractar no només sobre les actuacions i la responsabilitat que corresponen als Bombers en l’extinció i en qualsevol emergència, sinó que es va fer especial èmfasi en la prevenció, repassant quines actuacions es poden fer des l’àmbit municipal.

En aquest sentit es va insistir en la necessitat que el planejament del municipi contempli les mesures de prevenció mitjançant les eines urbanístiques i les tasques de neteja de vials, camins interns o d’accés a les urbanitzacions públics, entre d’altres, així com les obligacions dels propietaris en relació amb els treballs de neteja.

Des del Departament d’Agricultura, s’ha fet especial èmfasi en la prevenció d’incendis a la interfase urbana en relació al Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat amb la trama urbana. Això inclou urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i explotacions agràries. Es tracta d’explicar la importància de les mesures de protecció en terrenys forestals o en la franja de cinc-cents metres que els envolta. Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció. Per una banda, serveixen per mitigar l’acció d’un foc provinent de la zona forestal per facilitar les tasques d’extinció i, d’aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones. Per l’altra, aquestes franges han de prevenir l’avanç d’un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s’estengui cap a la massa forestal.

Es va recordar que el Departament d’Agricultura ha obert una línia d’ajuts adreçada als ajuntaments que destinarà un milió d’euros per millorar la seguretat de les urbanitzacions enfront dels incendis forestals. Els treballs que se subvencionen consisteixen a aclarir l’estrat arbori i estassar l’estrat arbustiu, en un franja d’almenys 25 metres d’amplada, en els boscos que envolten les urbanitzacions o nuclis urbans.