Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Els aliments de primavera

Amb l’arribada de la primavera comença la floració, el dia s’allarga, es desperten els insectes i tot s’omple de color. Però pel què fa als aliments, què ensindica el canvi d’estació? Amb la primavera s’amplia el ventall de fruites i verdures que podem trobar i per tant, augmenta la possibilitat de gaudir dels seus beneficis.

Les fruites i verdures fresques són aliments molt saludables, rics amb vitamines i minerals.

La fruita fresca és molt refrescant degut al seu elevat contingut d’aigua, ajuda a evitar la deshidratació i, gràcies al seu contingut en fibra, millora el funcionament intestinal i ajuda a prevenir el càncer de colon. És rica en potassi i baixa en sodi. Així dons, també és molt recomanable per a controlar la tensió arterial.

Les verdures, tot i que un cop cuites perden algunes de les seves vitamines, aporten molt poques calories a la nostra dieta però un elevat contingut en fibra. En cru, tenen les mateixes virtuts que la fruita fresca. Per tant son molt recomanables per a realitzar qualsevol tipus de dieta.
El mes de març obre la porta a la primavera amb una àmplia varietat de fruites i verdures. El vermell dels maduixots dóna pas als grocs i taronges dels préssecs, les nectarines i els nespres o al violeta de les prunes i albergínies. Es tracta de fruites i verdures molt vistoses, amb un alt contingut en vitamina C i flavonoides, potents antioxidants que cuiden el nostre organisme des de l’interior.

Els antocians, son els components que donen a coloració a una àmplia varietat de fruites i verdures. Poden anar des del vermell de les maduixes al violeta del raïm. Aquestes substancies confereixen un potent poder antiinflamatori que popularment s’ha utilitzat per al tractament dels problemes circulatoris i, sobretot tenen una acció protectora del sistema cardiovascular.

Els carotens, són molt coneguts per atorgar als préssecs, albercocs i nespres els colors ataronjats i groguencs. És transformat per el nostre organisme en vitamina A o retinol, vitamina imprescindible per al manteniment i el bon funcionament de la visió, per a la protecció de la pell i sobretot per reforçar les nostres defenses. Dins de la família dels carotens, podem trobar el licopè, responsable del color dels tomàquets, les albergínies o les síndries. És un potent antioxidant i nombrosos estudis li confereixen, entre d’altres, potents efectes anticancerígens.

Natàlia Lluch Inglés — Nutricionista

Per proposar dubtes, preguntes o temes que us agradaria saber: nutricio@viladeroses.cat