Programa Reallotgem

Els americans del Pení tornen a Figueres més de mig segle després

La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà
Moment de la presentació de 'La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà'

La itinerància per la comarca de l’exposició La petjada dels americans del Pení a Roses es va iniciar aquest passat dimecres a La Cate de Figueres

El passat mes de gener es va inaugurar a Roses amb una gran assistència de públic l’exposició La petjada dels americans del Pení a Roses. Una mostra que ha traspassat el límit fronterer rosinc i que sota el títol, ara, de La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà, es va presentar aquest passat dimecres, 3 d’abril, a la Sala d’Exposicions de La Cate de Figueres.
Una itinerància d’aquesta mostra que ha estat possible gràcies a l’interès de la directora del Museu de la Tècnica de l’Empordà, Anna Sayeras, i el seu germà, president de La Cate, Ricard Sayeras, per poder inaugurar-la a la capital de l’Alt Empordà.La itinerància per la comarca de l’exposició La petjada dels americans del Pení a Roses es va iniciar aquest passat dimecres a La Cate de Figueres

La presentació es va dur a terme a la Sala Toni Montal de l’Espai Cultural de Figueres, La Cate, i va anar a càrrec del propi Ricard Sayeras i el comissari de l’exposició, Toni Salamanca.
Sota la presència del regidor de Cultura Popular i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Figueres i vicepresident del Consell Comarcal, Josep Maria Bernils, a més dels ex-presidents de La Cate, Lluís Ylla i Alfons Martínez; així com del president actual del Club Bàsquet Adepaf, Oriol Rabert, i els expresidents d’aquest club, Josep Aparicio i Lluís Sayó, Sayeras va explicar el perquè l’exposició inaugurada a Roses al gener, es mostra ara a Figueres, assenyalant que “quan es va inaugurar a Roses vaig preguntar al seu comissari que si la moveu ens agradaria molt que vingués a Figueres al Patronat de La Catequística, primer perquè aquests americans, alguns d’ells, van ser veïns nostres, ja que vivien al carrer John Fitzgerald Kennedy, i tres dels americans van formar part d’un moment històric del Patronat, ja que es va fundar el Club Bàsquet Adepaf -acrònim de Asociación Deportiva Patronato Figueres-, i l’any 1961 va ser quan va arribar un senyor d’1,94 metres d’alçada que es diu Jackson, i amb ell dos companys seus de la base militar del Pení, que van ser claus en la competitivitat i la dinamització del club de bàsquet”.
D’aquí, la presència dels expresidents i president actual de l’Adepaf a la inauguració de La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà.

Una altra influència que van tenir els americans del Pení a Figueres, va explicar Sayeras, “va ser que alguns dels 4.500 treballadors en la construcció de la base eren figuerencs i socis de La Cate, i van ser els primers que van posar discos de rock and roll en aquesta sala que els hi van deixar els americans”, afegint que “un oncle meu va treballar al Pení, i per ell va ser revolucionari de com treballaven els americans, amb un ordre i logística perfecta”. A més, Sayeras va desvetllar una circumstància que molt desconeixen actualment i “és que tot el que venia dels Estats Units s’enviava en  contenidors embolicats i congelats, des dels pastissos fins als calçotets, tot congelat”.

El comissari de l’exposició, Toni Salamanca, es va centrar, sobretot, en la conseqüència que ha tingut la recerca de fotografies entre la població de Roses per fer realitat l’exposició, “i que és la preparació d’una altra exposició d’objectes no tan sols de la base del Pení, sinó del masos del Pení, per una part; i per altra la creació de l’Associació Amics del Pení i Cap de Creus”, i que es va presentar el passat mes de març.

La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà
Válvules que formaven part de la sala de màquines dels antics radars del Pení

El comissari de La petjada dels americans del Pení a Roses, va afirmar que “l’exposició no és el final, al contrari, és un punt d’inici tant per totes les imatges i objectes que estan sortint com per la mateixa itinerància que està tenint la mostra”. I que pel que fa als objectes a La Cate de Figueres es pot veure, per gentilesa de l’Anna Sayeras uns dels objectes que formaran part d’una futura exposició: unes vàlvules que formaven part de la sala de màquines dels antics radars, substituïdes per dispositius digitals l’any 1997.

Salamanca també va voler tenir un record per dues persones molts importants per tal de fer realitat l’exposició La petjada dels americans del Pení a Roses, “una ens va deixar a poc d’inaugurar-se la mostra, que és en Pere Horts, fundador de la Societat Astronòmica de Figueres i president de l’Associació Cel Fosc de Catalunya, i la segona és una persona molt estimada a Roses, en Diego Vieyra, que em va ajudar molt. Tots dos, segurament, hi serien aquí fent caliu”.

Després de la presentació els assistents van passar a la sala d’exposicions per veure la mostra fotogràfica La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà, que es pot visitar a La Cate de Figueres els dilluns i dimarts de 9 a 15 hores, de dimecres a divendres de les 15 a les 21 hores, i els caps de setmana fins a una hora de l’espectacle programat.

Després de Figueres, a la seu del Parc Natural de Cap de Creus i Cadaqués

La petjada dels americans del Pení a Roses i més enllà romandrà a La Cate de Figueres fins al 30 d’abril, per exposar-se després al mes de maig a la seu del Parc Natural de Cal de Creus, ubicada al CAT de Vilajuïga, per posteriorment anar a Cadaqués.

Tots els assistents van ser convidats a degustar un suculent i magnífic aperitiu al Bar de La Cate.