Programa Reallotgem

Els avenços en el coneixement molecular dels tumors permeten una cirurgia de precisió del càncer de mama

El coneixement molecular del càncer permet evitar l’extirpació de ganglis axil·lars i el tractament amb quimioteràpia en casos en què no són necessaris i/o efectius

Càncer de mamaEl coneixement molecular dels tumors de mama permet aplicar tractaments de precisió individualitzats, no només en els tractaments complementaris amb radioteràpia, quimioteràpia i hormonoteràpia, sinó també en el tractament quirúrgic del càncer de mama.
Actualment els estudis moleculars i genètics estan coneixent un ampli desenvolupament. Aquests estudis i també, en alguns casos, les biòpsies tradicionals permeten ja diferenciar des de fa anys diversos subtipus de tumors segons les seves característiques moleculars, informació que té importants implicacions en les decisions terapèutiques. “Ara aquest coneixement s’està ampliant amb resultats d’investigacions recents que relacionen nous gens i característiques moleculars amb la resposta de cada tumor al tractament”, afirma la Dra. M. Jesús Pla, coordinadora de la Unitat Funcional de Càncer de Mama (UFM) de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

Un altre recent avenç és l’opció de no extirpar tots els ganglis axil·lars en casos de cirurgies conservadores de la mama, tumors petits i si només existeixen dos ganglis sentinella afectats. “Aquest protocol més conservador no afecta negativament l’evolució de la malaltia ni la mortalitat, i ha permès disminuir en un 79% les extirpacions de ganglis axil·lars realitzades a l’Hospital Universitari de Bellvitge en els darrers dos anys”, assegura la Dra. Pla. Una altra innovació encara en fase d’investigació és la possibilitat de descartar la biòpsia del gangli sentinella si una ecografia axil·lar no localitza ganglis afectats.

L’aplicació de radioteràpia durant el mateix acte quirúrgic es perfila com una de les innovacions importants dels propers anys

Càncer de mamaEn la línia del tractament a mida del tumor, una altra tècnica innovadora, és la radioteràpia intraoperatòria. Existeixen evidències que l’aplicació d’irradiació parcial de la mama, en subgrups de pacients concrets, pot ser beneficiosa per determinats tumors. “Aquesta radioteràpia es centra en els marges del tumor on hi ha una major probabilitat de recidiva tumoral. Això implica menys morbiditat de la tècnica i un major confort ja que canviem un procediment terapèutic de 5 sessions de radioteràpia per un altre de 35 minuts, realitzat en el mateix moment de la cirurgia”, afirma la Dra. Pla.

L’Hospital Universitari de Bellvitge acull el curs ‘Cirurgia personalitzada a l’era de la biologia molecular’ en el qual es presentaran les noves eines per avançar cap a la cirurgia a mida

Totes aquestes novetats es tracten del 12 al 14 de febrer en el 5è Curs de Cirurgia de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que aquest any té com a títol Cirurgia personalitzada a l’era de la biologia molecular i inclourà retransmissions en directe i ponències de destacats experts nacionals i internacionals. “La cirurgia de mama és una de les que han canviat més amb els anys, fruit de contínues investigacions que ens donen cada vegada més eines per conèixer millor cada tumor i poder aplicar-li així una cirurgia a mida”, assegura la Dra. Pla, directora del curs. “Es curen més de vuit de cada deu càncers de mama, i el nostre repte és continuar millorant aquests resultats i, tant o més important, ajustar l’agressivitat del tractament al risc de cada tumor”, afegeix.

La teràpia personalitzada directament dependent de la biologia tumoral implica l’estudi de la base genètica del tumor en cada pacient en concret. Per decidir la teràpia en alguns casos determinats, la UFM de l’HUB-ICO utilitza ja les plataformes de gens, una moderna tecnologia que analitza diferents gens implicats en la malaltia i proporciona una sèrie de dades que permeten determinar si un tumor és d’alt risc i si respondrà o no a la quimioteràpia.

Actualment, també es continuen realitzant avenços importants en el camp de la reconstrucció parcial i total de la mama, especialment la reconstrucció immediata en un sol acte quirúrgic, amb tècniques mínimament invasives. En aquest sentit, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha desenvolupat recentment, de manera pionera arreu del món, la reconstrucció mamària integral per endoscòpia en un sol temps quirúrgic, incloent el mugró i l’arèola. Una altra tècnica innovadora és el breast sharing, en què per reconstruir d’una mama s’utilitza teixit de l’altra mama de la pacient.

L’Hospital Universitari de Bellvitge

L’Hospital Universitari de Bellvitge pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya, registrant 30.700 altes anuals, de les quals el 34,9% són d’alta complexitat. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre, la qual cosa significa una cobertura assistencial per a més de 2 milions d’habitants. Ha estat TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat de forma consecutiva en els últims cinc anys.