Els bolets… Producte de temporada de grans qualitats!!

Consum segur de bolets

En arribar la tardor, arriben les primeres pluges i de retruc els primers bolets de la temporada. La temporada de bolets ja fa unes setmanes que s’ha iniciat i degut això augmenta la afluència de públic als boscos del nostre país.

Els bolets, fan les delícies de grans i petits! I si a més a més han estat collits per un mateix, el mèrit augmenta, ja que a part de fer un exercici important, activar el organisme i gaudir de la natura, es mengen amb més gust.

Hi ha moltíssimes espècies comestibles, entre les quals hi trobem: els ceps, els ous de reig, els rossinyols, els rovellons, els xampinyons, camagrocs, moixernons, múrgules…  Malgrat tot, s’ha de tenir un gran coneixement d’aquest producte ja que no totes les varietats  són comestibles. Cal tenir en compte que de tots els bolets que existeixen, només una tercera part són comestibles i la resta són molt tòxics i inclús perillosos per la salut.

Tot i que el valor nutricional dels bolets varia en funció de l’espècie, maduresa, creixement, conservació i cocció, respecte a les propietats generals dels fongs hi ha molt a dir:

–         Són aliments baixos en greixos i hidrats de carboni. Per tant, són aliments baixos en calories. Aproximadament aporten unes 18-25 Kcal per 100 g, això els fa uns grans aliats de les dietes d’aprimament i qualsevol altre tipus de dieta.

–         Són una font important de proteïnes i aminoàcids (substàncies precursores de proteïnes) i a més a més aporten unes quantitats elevades de fibra. Així dons, aquestes qualitats ofereixen als bolets una important capacitat de sacietat i d’altres propietats preventives d’algunes malalties com pot ser el càncer de còlon.

–         Contenen importants quantitats de vitamines (sobretot del grup B) i minerals. No obstant variarà el contingut depenent de la varietat i inclús de la part del bolet que ingerim. El barret, per exemple, conté molt més potassi i fòsfor que el tronc.

A més a més, cal recordar que a part de les propietats nutritives dels bolets, també tenen propietats medicinals molt interessants. Per exemple, el seu contingut en vitamina D, els fa uns aliments ideals per a reforçar el sistema immunitari. I, el seu contingut en aminoàcids, els atorga propietats estimulants de l’activitat cerebral i nerviosa. A més a més s’ha comprovat la seva eficàcia per combatre l’anèmia i el colesterol entre d’altres patologies.

Aquestes només són algunes de les qualitats que tenen els bolets, no obstant cal recordar que són aliments que cal cuinar i que tenen una vida útil molt curta. Per aquesta raó, és imprescindible consumir-los ràpidament i si no és així conservar-los al refrigerador durant un període curt de temps. Incorporar els bolets a la nostra dieta, permet gaudir de magnífiques propietats i alhora gaudir de la gastronomia i dels seus beneficis.