Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi de l’Empordà que continua actiu

El Departament d’Interior manté el confinament dels nuclis de població de l’Alt Empordà fins a noves indicacions

L’incendi de l’Empordà que continua actiu hauria afectat, segons les darreres informacions una superfície de 13.000 hectàrees de vegetació. El dispositiu, amb una setantena de dotacions terrestres, continuarà treballant durant les properes hores sobretot al flanc dret per evitar que pugui avançar en direcció oest cap a la comarca de la Garrotxa. Pel que fa al flanc esquerre es preveu que continuï cremant tota la nit però té un potencial més limitat.

Respecte dels mitjans aeris s’espera que demà puguin col·laborar en les tasques d’extinció atès que es preveu que el vent no bufi amb tanta força.

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha manifestat en declaracions des del Centre de Comandament Avançat que els dos incendis han començat molt a prop de les carreteres però encara no se saben les causes.

Els Bombers de la Generalitat agraeixen als pagesos per la seva col·laboració alhora de llaurar els camps que poden servir de tallafocs.

D’altra banda, el Departament d’Interior manté els confinament de tots els habitants de l’Alt Empordà fins a noves indicacions.

És per això que es demana que, per la seva seguretat, és molt important que la gent segueixi els consells i les indicacions de les autoritats i dels equips d’emergència.  Es demana prudència, precaució i que no es desplaci ningú cap al nord. Als nuclis urbans i els pobles en què s’ha demanat el confinament, que tanquin portes i finestres, que les remullin i que treguin de l’exterior la roba estesa. Els veïns de masos i nuclis disseminats que es desplacin, si poden, cap al nucli de població més proper.


El SEM ha atès vint-i-quatre persones

Cal recordar que aquesta tarda tres persones han resultat mortes a la zona dels incendis (un a l’Empordà i dos a Portbou). A més, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), segons les darreres dades facilitades, ha atès unes 24 persones ferides als incendis. Deu a l’incedi de l’Empordà: a part de la persona que ha resultat morta, dues persones han resultat ferides molt greus per cremades, una ha estat evacuada a l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’altre a l’Hospital de Figueres, dos greus evacuades també a l’Hospital de Figueres i cinc lleus. A l’incendi de Portbou s’han atès un total de catorze persones: dues amb caràcter greu evacuades a l’Hospital Josep Trueta de Girona, 10 lleus i l’home i la menor que han resultat morts.

Afectacions viàries
Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), la situació a la carretera continua essent complicada a causa dels incendis estan tallades, en els dos sentit de la marxa l’autopista AP-7, i les carreteres N-II, Gi-500, Gi-501, Gi-610 i la N-260.

Davant d’aquesta situació, la carretera C-16, al túnel del Cadí, s’habilita com  a via oberta per circular cap a França i Barcelona. Es demana que la gent que s’hagi de desplaçar cap a França ho faci a través de l’Eix del Llobregat i l’Eix Transversal.

L’incendi de Portbou en fase de control pels volts de les 22.00 hores
Des de les 22.00 hores aproximadament d’aquesta nit, l’incendi de Portbou es troba en fase de control. L’incendi hauria cremat, segons informa el cos d’Agents Rurals, unes 50 hectàrees de vegetació. En aquests moments continuen treballant a la zona una dotzena de dotacions terrestres.

En fase d’emergència 2 el pla INFOCAT i en prealerta el FERROCAT
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat a fase d’emergència 2 el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, per simultaneïtat d’incendis a la Jonquera i Portbou.

S’han habilitat centres d’acollida als evacuats per l’incendi a Castelló d’Empúries, la Jonquera, Figueres, Llançà, Portbou, Roses, Colera i Palau de Santa Eulàlia. En total, unes 500 persones estan ara mateix als diferents centres d’acollida. Per la seva banda, Creu Roja porta campament per muntar si fos necessari. Hores d’ara hi ha 3.200 abonats sense llum i 1.700 abonats sense telèfon a la zona.

A causa de l’incendi, la DGPC també ha iniciat la Prealerta del pla d’actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s’ha tallat la circulació al túnel de l’AVE al Pertús a causa l’incendi forestal a la Jonquera. Fins a nou avís no circularà cap tren entre Figueres i la frontera amb França en ambdós sentits.

Recordar que en les tasques d’extinció col·laboren efectius dels Bombers francesos, de la Unidad Militar de Emergencias i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

Fins al lloc s’han desplaçat més de 40 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 11 ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, de Protecció Civil, 25 Agents Rurals, i 100 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d’altres.