Programa Reallotgem

Els Bombers de la Generalitat demanem extremar les precaucions a la llar per l’augment d’ús d’aparells de calefacció

Aquest any, fins a 30 de novembre, els Bombers de la Generalitat han treballat en 3.710 serveis per incendis en edificis

Aquest any, marcat per la crisi sanitària i per un confinament estricte que ens va tenir tancats a casa durant setmanes, els serveis per incendis en edificis s’han reduït lleugerament respecte als anys anteriors, però de l’exercici 2020 encara ens en queda un mes i som a les portes d’una nova baixada de temperatures. És de preveure que moltes famílies decidiran encendre les llars de foc o engegar estufes, radiadors, calefactors i altres dispositius per compensar la temperatura ambiental.

Tot i aquest lleuger descens, les xifres de serveis per incendis en habitatges continuen sent altes. I és per això que, amb la proximitat de l’hivern, des dels Bombers de la Generalitat volem posar en relleu com són d’importants els consells bàsics de prevenció i d’autoprotecció a la població per evitar incendis a la llar.

En aquest sentit també volem posar èmfasi en la conveniència d’instal·lar detectors de fum. El fum és el principal perill per a les persones en un incendi. Els detectors de fum són dispositius electrònics que en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats emeten una alarma acústica que avisa els ocupants de la llar en una etapa molt inicial de l’incendi, fet que permet a la persona actuar per evitar que el foc es desenvolupi. I, si és necessari, evacuar el pis en condicions segures, tancant totes les portes, i avisar els Bombers el més ràpidament possible. Un detector de fum és econòmic, fàcil d’instal·lar, segur i, a més, pot salvar vides. Des de Bombers de la Generalitat han fet aquest vídeo on expliquen com els hem de col·locar perquè siguin eficients.

D’altra banda, i malgrat totes les precaucions i mesures preventives que es puguin prendre, som conscients que també hem de posar l’èmfasi en les mesures d’autoprotecció quan ens trobem en un incendi a casa nostra o a un pis del nostre bloc. La nostra ctuació pot ser clau a l’hora de salvar vides i de facilitar les tasques d’extinció dels Bombers de la Generalitat. En aquest sentit es vol insistir de nou en la importància que, en cas d’incendi, cal tancar portes i finestres i no sortir a l’escala. El més segur, quan l’incendi és en un pis de les plantes inferior, és quedar-se a casa i no obrir la porta.  En cas de tenir l’incendi a casa, també és molt important tancar portes i finestres i confinar l’incendi en una habitació, cuina o menjador. Així, evitarem que el foc i el fum propaguin lliurement.

El 2020 en xifres

Fins a 30 de novembre d’enguany, els Bombers ja han treballat en 3.710 serveis per incendis en edificis. Amb l’arribada del fred, òbviament treballen en més incendis a la llar; el passat mes de novembre en vàren fer 349 i és de preveure que la xifra es mantindrà o fins i tot s’incrementarà fins al 31 de desembre, i més si continua aquesta tendència a la baixa de les temperatures. I encara no hem acabat la tardor.

Bombers de la Generalitat

I des de fa temps que ho venen repetint els Bombers de la Generalitat: aproximadament un 20% dels incendis que afecten edificis tenen l’origen en xemeneies o altres sistemes de calefacció. És per això que també es vol posar èmfasi en la importància de fer una bona instal·lació i revisions per part de professionals, i netejar, mantenir i fer un bon ús de les llars de foc per evitar incendis. Prendre mesures preventives, com ara allunyar materials inflamables (roba, plàstics, fustes, cartró…), col·locar una pantalla mata-guspires, si no apaguem la xemeneia quan marxem de casa, o tenir ventilació a l’estança, poden evitar ensurts.

Divulgació dels consells a la població: Internet, Youtube, Twitter i Instagram

La DGPEIS disposa del web, interior.gencat.cat/seguretatalallar, que continua sent la porta d’entrada dels ciutadans a la prevenció i el lloc on es poden consultar tots els consells de seguretat i prevenció. A més, aquests consells van sovint acompanyats de vídeos explicatius i pràctics.

Així mateix, el compte de twitter dels Bombers de la Generalitat, @bomberscat o d’Instagram @bomberscatalunya, són un important canal de difusió dels consells de seguretat. A través del hashtag #seguretatalallar, difonem infografies, un suport visual que recull els consells organitzats per temes: prevenció, actuació, llars de foc, detectors de fum, consells de seguretat a la llar per als infants i clips de vídeo adaptats a les xarxes socials.

Un altre canal de difusió important és el Canal Youtube dels Bombers de la Generalitat www.youtube.com/user/bomberscatalunya