Els Bombers de la Generalitat demanen extremar la seguretat en practicar activitats al medi natural durant la Setmana Santa

Moment de l'exercici de recerca

Els dies de Setmana Santa, es produeix un increment en la pràctica de les activitats de lleure i esportives a la muntanya 

Moment de l'exercici de recerca
Moment de l’exercici de recerca

Amb l’arribada del bon temps i la proximitat de les vacances de Setmana Santa, es produeix un increment en la pràctica d’esports i activitats a la muntanya. És per això que els Bombers de la Generalitat volen fer una crida a la seguretat i la precaució per tal d’evitar accidents. Així, amb aquest objectiu, i per tal de reforçar el missatge de la importància d’anar ben preparats a la muntanya, els Bombers de la Generalitat van fer ahir un exercici de recerca a Collbató amb la col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat i de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

El lloc de l’exercici ha estat el massís de Montserrat, ja que durant tot l’any, especialment durant els dies festius, hi ha una alta afluència de persones ja sigui per a realitzar activitats esportives com per a visitar la muntanya, fet que augmenta la possibilitat d’haver-hi accidents. De fet, en aquest context es va posar en marxa un grup de treball format per membres del Patronat de Montserrat, la FEEC i Bombers de la Generalitat per tal de millorar la seguretat en aquesta zona i s’està treballant en tot un seguit de mesures divulgatives i informatives al respecte.

Segons l’estadística dels serveis realitzats per part dels Bombers de la Generalitat, durant els dies de Setmana Santa, entre divendres i dilluns de Pasqua, s’ha notat un lleuger augment en últims anys. L’any 2012 es van atendre a tot Catalunya, en aquest període de quatre dies, 23 salvaments de persones al medi natural, mentre que l’any 2011 se’n van atendre 13.

Exercici realitzat a Montserrat

L’exercici va consistir en la recerca d’un home que, segons la informació facilitada als Bombers, havia sortit a fer la via ferrada de les Dames i se l’esperava a casa per la nit però no hi havia tornat. A partir de l’avís de la seva desaparició s’han activat tots els efectius de recerca i s’ha localitzat el vehicle de l’individu aparcat a la Vinya Nova, que és on s’ha muntat el centre operatiu de l’operatiu de recerca.

Un cop reunit tot l’equip, els Bombers van fer una sessió de brífing per compartir la informació disponible sobre la persona que calia buscar, planificar l’estratègia a seguir i distribuir els grups de recerca per pentinar tota la zona a batre per separat.

Els efectius de recerca dels Bombers de la Generalitat van estar formats per un Punt de Trànsit, des d’on es van coordinar els efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i dos binomis del Grup Caní de Recerca (GCR). També es va comptar amb efectius dels parcs de bombers de Collbató, Piera i Montserrat i de la mateixa Regió d’Emergències Metropolitana Sud.

Consells de seguretat a tenir en compte en activitats al medi natural

Els Cos de Bombers de la Generalitat recomana tenir en compte tot un seguit de consells bàsics a l’hora de realitzar activitats al medi natural:

Abans de començar l’activitat:

· Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya, www.meteo.cat, entre molts d’altres

· Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer

·És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat

· Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric

Durant la marxa:

· Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys

· Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos

· Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics

· Si fa fred, no deixeu de caminar

En cas d’accident:

· Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.

· Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.